Marine Le Pen herverkozen aan hoofd van FN
Marine Le Pen viert haar overwinning Foto: AP

Marine Le Pen is zondag met 100 procent van de stemmen herverkozen als voorzitster van de Franse extreemrechtse partij Front National (FN). De resultaten van de stemming werden bekendgemaakt op het congres van de partij in Lyon.

De 46-jarige Le Pen had geen openlijke tegenstander voor het voorzitterschap en begint aan een tweede mandaat aan het hoofd van de partij die in 1972 gesticht werd door haar vader Jean-Marie Le Pen. Hoewel er binnen de partij ook onenigheid is over de koers van Le Pen, hoeft ze geen grote tegenstand te dulden omdat de partij het onder haar leiding al heel lang goed doet.

Marine Le Pen is sinds 2011 naar eigen zeggen bezig met een operatie om het FN te ‘dediaboliseren’, zonder te verzaken aan de fundamenten van de partij: euroscepticisme, verdediging van de ‘Franse identiteit’, strijd tegen de immigratie en het aanklagen van de ‘onveiligheid’.

Op het congres werd trouwens ook de derde generatie Le Pen al in de schijnwerpers gezet: de 24-jarige Marion Maréchal-Le Pen is de kleindochter van de 86-jarige Jean-Marie en nichtje van Marine, en een van de twee FN-volksvertegenwoordigers in het Franse parlement.

De extreemrechtse partij krijgt in de peilingen voor de presidentsverkiezingen van 2017 30 procent van de stemmen. Tegenstander van Le Pen aan de rechterzijde wordt al zeker ex-president Nicolas Sarkozy, die voor de UMP zaterdag verkozen werd als voorzitter.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig