De Tsjechische wielrenner Roman Kreuziger, die wordt verdacht van dopinggebruik, heeft zijn biologisch paspoort online gezet. Hij deed dat op een website die hij zelf heeft opgericht en die volledig gewijd is aan zijn dopingzaak.

Kreuziger, ex-winnaar van de Amstel Gold Race, liet twee keer, tussen maart en augustus 2011 en van april 2012 tot het einde van de Giro 2012, abnormale bloedwaarden optekenen. De renner van Tinkoff-Saxo werd door de UCI geschorst maar schreeuwde zijn onschuld uit en werd daarin ook gevolgd door het Tsjechisch Olympisch Comité. De UCI en het WADA legden zich niet neer bij die uitspraak en stapten naar het Internationaal Sporttribunaal TAS . Daar riskeert hij alsnog een schorsing van twee tot vier jaar en een zware geldboete.

'Ik heb nooit positief getest op doping', zegt de 28-jarige renner op de website kreuzigercase.com. 'Desondanks leef ik nu al anderhalf jaar in onzekerheid of ik mijn passie zal kunnen verderzetten en een vervolg kan breien aan mijn carrière. Ik vraag geen sympathie of een voorkeursbehandeling. Ik wil enkel eerlijke regels en een correcte behandeling.'

Door zijn biologisch paspoort online te zetten, wil Kreuziger 'zo open mogelijk' zijn in zijn dopingzaak.