Extra drukte verwacht morgen op de baan

De provinciale actiedag van de vakbonden op maandag 1 december zal ook voor het wegverkeer gevolgen hebben. Het Vlaams Verkeerscentrum verwacht extra drukte op de wegen in de regio’s rond Brussel en Gent. In Antwerpen worden de 'gewone' files verwacht.

Omdat het zwaartepunt van de acties bij het spoor in andere provincies ligt (Oost- en West-Vlaanderen, Luik, Namen, Waals-Brabant) zal de extra verkeersdrukte zich vooral laten voelen op de E40 van Gent naar Brussel, op de E40 van Luik/Leuven naar Brussel en op de snelwegen vanuit Wallonië (R0 vanuit Waterloo, E411 vanuit Namen). Op de meeste snelwegen naar de hoofdstad zal de ochtendspits vermoedelijk iets vroeger dan gewoonlijk op gang komen, stelt het Verkeerscentrum.

Voor wat de regio Gent betreft, kan er méér verkeer zijn op de E17 en E40 rond de stad omdat mensen een alternatief voor trein, tram en bus zoeken, want ook bij De Lijn zal er hinder zijn. Anderzijds zal door de stakingsacties het verkeersvolume richting haven en in de kanaalzone Gent-Terneuzen mogelijk gevoelig afnemen. Niettemin is het maandag uitgerekend daar opletten: in de haven kunnen lokale wegen tijdelijk afgesloten zijn. En hier en daar kan dat gevolgen hebben voor het verkeer op de R4, de grote ring rond Gent.

Voor de regio Antwerpen verwacht het Vlaams Verkeerscentrum op maandagochtend de gewone structurele files naar en rond de stad.

Onder meer via @verkeerscentrum zullen het Verkeerscentrum en de federale wegpolitie specifieke informatie verspreiden over verkeersproblemen die door de acties ontstaan. Volg morgen ook de vorderingen via www.standaard.be/verkeer.