De kernreactor Tihange 3 werd zondag rond 10.30 uur automatisch uitgeschakeld door een brand in een hoogspanningspost die de centrale verbindt met het hoogspanningsnet van Elia. Tihange 3 is de grootste van de zeven kernreactoren in België, maar voorlopig is er geen probleem voor de elektriciteitsbevoorrading voor ons land, aldus Elia. ‘We zijn wel heel kwetsbaar geworden door het uitvallen van Tihange 3’, geeft woordvoerster Barbara Verhaegen toe. ‘Er mag nu niets meer met een andere centrale gebeuren, want dan komen we wél in de problemen.’

Eerder op zondag was de kerncentrale van Tihange 3 stilgelegd na een brand in het hoogspanningsstation van Electrabel op de site van Tihange 3. Dit station transformeert de geproduceerde elektriciteit van de centrale voordat ze op het hoogspanningsnet wordt gebracht. Door de brand werd de centrale automatisch van het net afgekoppeld.

Technisch mankement

Het vuur kon redelijk snel gedoofd worden, zegt Electrabel-woordvoerster Geetha Keyaert. ‘De veiligheidsprocedures hebben gewerkt.’ Uit een eerste analyse blijkt dat het niet om sabotage gaat, maar om technisch mankement, zegt Electrabel.

Voorlopig geen probleem met energiebevoorrading

Elia ziet een aantal factoren die geruststellend zijn voor de huidige energiebevoorrading: er zijn de 'vrij normale' temperaturen voor de tijd van het jaar, waardoor het verbruik niet wordt opgedreven. Voorts zijn er de gas- en kolencentrales en de installaties voor hernieuwbare energie die volop draaien, en de interconnecties die ons land toelaten om energie uit onze buurlanden in te voeren. Elia geeft toe, dat de import van energie de laatste tijd sterk is toegenomen.

Staking helpt ook

Ook de provinciale actiedag van maandag is in de huidige context geen slecht nieuws voor Elia, omdat de vraag naar energie door de stakingsacties zal verminderen.

Anderzijds mag er - met vier kerncentrales die momenteel stilliggen - niet veel meer gebeuren. “Als er nu nog een centrale uitvalt, kunnen we in de problemen komen voor onze energiebevoorrading”, zegt Barbara Verhaegen.

Strategische voorraad

Tot slot wijst de woordvoerster van Elia er op dat ons land nog over een zogeheten strategische voorraad beschikt, dankzij het plan-Wathelet dat was opgesteld met het oog op de vroeger voorgenomen nucleaire uitstap. “Het gaat om 850 megawatt”, aldus Verhaegen. “750 megawatt van de gascentrales van Vilvoorde en Seraing, en 100 megawatt van het vraagbeheer van zogeheten afschakelbare klanten.”

Wie zich wil vergewissen van de situatie van de energievoorziening in ons land, kan surfen naar winterklaar.be. “U zult zien dat alle lampjes op groen staan”, zegt de woordvoerster.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig