CD&V: ‘Bijkomende besparingen niet op kap van gezinnen’
CD&V-kamerlid Raf Terwingen Foto: BELGA

Als de regering-Michel nog bijkomend moet besparen, mogen die maatregelen niet meer op kap van de gezinnen terechtkomen. Dat beloofde CD&V-kamerlid Raf Terwingen in ‘De Zevende Dag’. Zuhal Demir (N-VA) vindt dat ook logisch.

De oppositieleden in De Zevende Dag, Karin Temmerman en Kristof Calvo, legden CD&V’er Raf Terwingen het vuur aan de schenen over de besparingen, die volgens hen op kap van de gezinnen terechtkwamen. Terwingen, die een tax shift opnieuw verdedigde, beloofde dat de lasten van nieuwe besparingen, als die er zouden komen, de gezinnen niet meer zullen raken. De zware kritiek van de Europese Commissie op onze schuldenberg legde de vraag over bijkomende besparingen op tafel.

Zuhal Demir (N-VA) herhaalde dat eerst en vooral het regeerakkoord moet uitgevoerd worden. ‘We gaan kijken naar het overheidsapparaat en de uitgaven in de sociale zekerheid.’ Op de vraag of N-VA akkoord gaat met het voorstel van CD&V, antwoordde Demir dan toch: ‘Dat is logisch. Na de maatregelen van de regering-Di Rupo is er geen ruimte meer bij de gezinnen.’

Luk Van Biesen (Open VLD) liet trouwens duidelijk uitschijnen dat Open VLD het verzet tegen een vermogenswinstbelasting lang niet laat vallen. ‘Je kan geen structurele inkomsten genereren met een vermogenswinstbelasting. Dan zijn we afhankelijk van de beurskoers.’ Waarop Raf Terwingen tussenkwam om erop te wijzen dat de belastingen op arbeid niet alleen naar vermogenswinsten kunnen verschuiven, maar ook naar fiscaliteit. En zo werd het meningsverschil tussen CD&V en Open VLD meteen heel duidelijk.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig