Opnieuw vogelgriep vastgesteld bij Nederlands landbouwbedrijf
Foto: BELGA

In het Nederlandse Zoeterwoude is bij een legpluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat om een bedrijf met zo’n 28.000 dieren. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken zondag gemeld. Het is al het vijfde landbouwbedrijf in Nederland waar sinds medio november vogelgriep is ontdekt.

Het besmette bedrijf wordt zondag meteen geruimd. Dat gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Rond het bedrijf wordt een 10 kilometergebied ingesteld. Binnen dat gebied liggen vier andere pluimveebedrijven, die ook worden onderzocht op vogelgriep.

Het gaat bij de nieuwste besmetting om een H5-variant van de vogelgriep. Onderzocht wordt nu of het om een zogenoemde laagpathogene of een (veel besmettelijker) hoogpathogene variant gaat. Het ministerie verwacht dat de resultaten hiervan maandag beschikbaar komen.

Sinds 16 november is bij vier bedrijven vogelgriep vastgesteld, in verschillende delen van Nederland. Het bedrijf in Zoeterwoude is het vijfde bedrijf.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig