Zwitsers zeggen drie keer ‘neen’
De ecologische organisatie Ecopop wil de immigratie inperken Foto: blg
De Zwitsers hebben zondag een nieuwe, drastische beperking van de immigratie duidelijk verworpen in een referendum. Volgens de eerste prognoses stemde 74 procent van de deelnemers aan de volksbevraging tegen het voorstel "Stop de overbevolking" van de rechtse milieugroepering Ecopop. Dat berichtte de Zwitserse openbare televisie. Ook voor de twee andere kwesties, het terughalen van de goudvoorraad en het stopzetten van het fiscale gunstregime voor (rijke) buitenlanders, vonden de initiatiefnemers geen meerderheid. Alles blijft dus bij het oude.

Ecopop wilde de Zwitserse migratiestroom beperken tot 0,2 procent van de bevolking. Dat komt neer op jaarlijks 16.000 personen, minder dan een zesde van de jaarlijkse immigratie nu. Volgens de aanhangers van de milieugroepering zou het ecologische systeem anders worden verstoord.
In februari hadden de Zwitsers bij een ander referendum met een krappe meerderheid van 50,3 procent wel ingestemd met een beperking van de immigratie door de herinvoering van quota's. De regering moet echter pas in 2017 concrete cijfers voorleggen om dat besluit om te zetten.

De ongeveer vijf miljoen stemgerechtigden verwierpen zondag ook de twee andere voorstellen: een sterke verhoging van de goudreserves van de Zwitserse nationale bank (gunstig voor de lagere lonen, niet voor de exportgerichte bedrijven), en de afschaffing van het gunstige fiscale forfait voor rijke buitenlanders. Achtenzeventig procent zei "neen" tegen het ene voorstel, 60 procent tegen het andere.Tegen het goud-voorstel had zowel de federale regering als de centrale bank flink geageerd.

Voor een goedkeuring van elk van de drie voorstellen was een dubbele meerderheid nodig, op het niveau van de kiezers en op het niveau van de kantons.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig