Moeder van Duits slachtoffer MH17 daagt Oekraïne voor Europees mensenrechtenhof
Foto: AFP

De moeder van een Duits slachtoffer van de vliegramp met de MH17 heeft Oekraïne voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg gedaagd. De vrouw verwijt Kiev dat het zijn luchtruim niet heeft afgesloten voor burgervluchten hoewel er een oorlog in de regio werd uitgevochten, zo meldt het Duitse blad Bild. Volgens Bild werd de klacht 'vorige week' ingediend.

De moeder zou een schadevergoeding eisen van 800.000 euro wegens dood door nalatigheid.

De Boeing 777 van luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines werd op 17 juli boven het oosten van Oekraïne door een raket neergehaald. Het gebied stond op dat moment onder de controle van pro-Russische rebellen. Aan boord van het toestel bevonden zich 298 personen, die allen het leven lieten.

Volgens de vrouw liet Oekraïne na om zijn luchtruim te sluiten omdat het geen inkomsten wilde mislopen. In de bewuste periode zouden de ongeveer 700 dagelijke vluchten die boven het grondgebied passeerden het land miljoenen dollar per maand hebben opgebracht, schrijft Bild. 'Indien het land het luchtruim openstelt voor burgervluchten uit andere landen, moeten de autoriteiten de veiligheid van die vluchten garanderen. Als dat tijdelijk niet mogelijk is, moet het luchtruim worden gesloten', stelt de advocaat van de vrouw, Elmar Giemulla.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig