Agent die zwarte tiener doodschoot in Ferguson neemt ontslag
Foto: AP

Darren Wilson, de blanke politieagent die begin augustus de zwarte tiener Michael Brown doodschoot in Ferguson, Missouri, heeft ontslag genomen bij de politie. Dat meldt de krant St. Louis Post-Dispatch.

De agent stelde in een verklaring dat hij om veiligheidsredenen ontslag neemt. 'Ik hoopte bij de politie te kunnen blijven werken, maar de veiligheid van de andere politieagenten en die van de hele gemeenschap is mij te veel waard', schrijft Darren Wilson in een brief die door de krant werd gepubliceerd. 'Men heeft mij gezegd dat ik, indien ik mijn beroep zou blijven uitoefenen, een risico vorm voor de inwoners en de agenten van Ferguson, iets dat ik absoluut wil vermijden', luidt het verder.

De advocaat van Darren Wilson, Neil Bruntrager, had eerder al bekendgemaakt dat zijn cliënt de politie zou verlaten en dat hij nooit meer aan de slag zou gaan als agent.

De dood van Brown, in het bijzonder de omstandigheden waaronder hij de dood vond, zorgde voor grote verontwaardiging onder de zwarte bevolking van het stadje nabij Saint-Louis. De meerderheid van de bevolking van Ferguson is Afro-Amerikaans, maar de plaatselijke politiemacht is nagenoeg uitsluitend blank. De gerechtelijke beslissing begin deze week om Wilson niet te vervolgen, zorgde voor een nieuwe opstoot van woede onder de bevolking. Intussen is de storm een beetje gaan liggen.

De burgerrechtengroep National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) heeft tegelijk wel opgeroepen tot een zevendaagse protestmars tegen de gerechtelijke beslissing. Zaterdag plaatselijke tijd kwamen tientallen burgerrechtenmanifestanten in Ferguson samen voor de start van de 192 kilometer lange mars, die van de buitenwijk van St Louis naar Jefferson City, de hoofdstad van de staat Missouri, trekt. De bedoeling is om zaterdag 16 kilometer af te leggen. De organisatoren hopen dat uiteindelijk duizenden personen aan de protestmars zullen deelnemen. Ze eisen het ontslag van de politiechef van Ferguson en een grondige hervorming van de politiediensten op nationaal niveau.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig