Al exact een kwart eeuw kent Vlaanderen Luc De Vos. In 1989 trad hij voor het eerst in de schijnwerpers van Humo’s Rock Rally. Een paar weken geleden nog stal Luc De Vos de show - in een Schotse rok - in de Slimste Mens. Entertainen, dat was Luc De Vos. In woord, gebaar en muziek.

Het was een mokerslag, dat allereerste optreden van Luc De Vos op de Rock Rally van 1989. Gorky was de schreeuw die Vlaanderen wakker maakte. Rocken in het Nederlands, het kon dus wel. ‘Zo lang je maar niet tracht te zingen als de vogeltjes maar brult gelijk een echte vent’, zei Luc De Vos, toen hij brons haalde op de Rock Rally-finale dat jaar.

Toen al stond Virgin aan de kant te zwaaien met een contract. Direct daarna was er al die onwaarschijnlijk single ‘Anja’. De eerste zinnen van het lied, legden direct de lat op de literaire hoogte waar Luc De Vos nooit meer zou ondergaan: ‘Zonder hoop en zonder eten, Stuurde jij me weer naar bed, Want ik ben stout en de stoute kind’ren, Die moeten altijd vroeg naar bed, Anja, de laatste dans

Die moet je mij nog schenken, Anja, de laatste dans, Die moet je mij nog schenken.’

De schreeuw van De Vos werd meteen tot in Nederland gehoord waar op dat moment de Tröckener Kecks de plak zwaaiden. Zanger Rik De Leeuw belde Luc De Vos meteen op: ‘Jullie moeten ons voorprogramma spelen.’

Luc De Vos en Gorky - de naam zal later veranderen in Gorki - waren vertrokken voor een indrukwekkende carrière. In 1992 brachten ze hun klassieker ‘Mia’ uit, een beetje ongelukkig als b-kant van ‘Soms vraagt een mens zich af’. Maar radio-dj’s bleven steevast ‘Mia’draaien. Tot vandaag wint het lied nog geregeld wedstrijden voor beste Vlaamse song. Al doet Luc De Vos zichzelf vaak concurrentie aan met die andere klassieker ‘Lieve Kleine Piranha’.

Maar het was allemaal niet genoeg voor Luc De Vos. Hij kon niet genoeg teksten kwijt in zijn liedjes. ‘Die duren te kort, voor alles wat ik wil zeggen’, zei hij bij de release van zijn eerste boek ‘De verworpenen’.

Luc De Vos maakte elf albums en gaf zeven boeken uit. Hij was een veel gevraagde gast in radio- en televisieprogramma’s. Luc De Vos laat een echtgenote en een zoon Bruno (14 jaar na).

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in