Zanger Luc De Vos overleden aan ‘acuut falen van een aantal vitale organen’
Luc De Vos Foto: lieven van assche
Luc De Vos, de zanger van Gorki, is zaterdagavond tussen 17 en 17.30 uur overleden in zijn werkplaats. Luc De Vos werd 52 jaar oud. Hij is overleden aan een 'acuut falen van een aantal vitale organen', meldde het parket zondagavond.

De de 52-jarige zanger werd zaterdag gevonden in een flat in de Kasteellaan in Gent, op honderd meter van zijn woning. Zijn manager Noelle Vanhelsuwé laat weten dat De Vos het appartement gebruikte als werkplaats. Rond 17 uur kwam een noodoproep binnen bij de hulpdiensten, die onmiddellijk uitrukten.

Het parket onderzocht de omstandigheden van zijn overlijden en uit de eerste vaststellingen van de wetsgeneesheer bleek al snel dat het lichaam van De Vos geen uitwendige sporen van geweld vertoonde. Een autopsie bracht zondagnamiddag meer duidelijkheid. Een 'acuut falen van een aantal vitale organen', wist het parket van Gent uiteindelijk te melden. Er is geen kwaad opzet gemoeid met het overlijden, ook de piste van zelfdoding wordt uitgesloten.

'Over het tijdstip van het overlijden zelf kan ik geen informatie geven', zei woordvoerster An Schoonjans van het Gentse parket. 'Uit respect voor de familie en de nabestaanden zullen we geen verdere details meedelen.' Over de oorzaak van het orgaanfalen en de resultaten van toxicologisch onderzoek wordt niet gecommuniceerd. 

 

 

Rouwregister

Op de website van Gorki is zondag een rouwregister geopend. 'Vossieboy is op 29 november in zijn schrijvershok overleden en laat ons verweesd en vol ongeloof achter", schrijven de bandleden op gorki.be. Iedereen die dat wenst, kan er een boodschap achterlaten.

Als de familie van Luc De Vos ermee instemt, dan wordt dinsdag in het Gentse stadshuis een rouwregister geopend, zegt de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A). De dienst protocol van de stad Gent zal de familie van Luc De Vos maandag om goedkeuring vragen. Als die er komt, zal het rouwregister dinsdag vanaf 10 uur geopend worden in het stadhuis.

Dinsdag zullen meer details over de uitvaart bekendgemaakt worden, meldt zijn management zondagavond.

'Een groot artiest'

Luc De Vos was de vaandeldrager van de Nederlandstalige rock. Met zijn band Gorki scoorde hij tal van hits die uitgroeiden tot echte klassiekers. De Vos was ook een literair talent. Hij schreef meerdere boeken en dook ook geregeld op in talkshows en spelprogramma's op televisie, waar hij met veel zelfrelativering en humor charmeerde.

De muziekwereld reageert enorm aangeslagen op het overlijden van de populaire zanger. 'Luc De Vos was uniek', zegt Jean Blaute, die daarin bijgetreden wordt door Johan Verminnen. 'Hij was een groot artiest met een eigen stem.' Collega's en bewonderaars roemen het talent van De Vos. Frank Vander Linden, frontman van De Mens, noemt hem de vlijtigste luiaard die hij kent. 

Zijn grootste hit, 'Mia', krijgt van Studio Brussel een ereplaatsnummer 1 in de 'Tijdloze 100'. Luisteraars hadden daar volgens de jongerenzender massaal om gevraagd. 'Mia' en het succes van Gorki inspireerde vele jonge talenten. Zanger Sioen noemt hem bijvoorbeeld zijn persoonlijke held. 'Hij smeerde balsem op mijn stormend tienerhart', schrijft Lieven Scheire op Twitter, ongetwijfeld een waarheid voor veel jongeren die met Gorki en De Vos opgroeiden.

De frontman maakte onlangs nog een geslaagde passage in ‘De Slimste Mens Ter Wereld’. Hij moest de quiz na drie deelnames verlaten.

Luc De Vos laat een vrouw en een zoon die pas 14 jaar werd achter.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig