Bij rellen in Cairo tussen de Egyptische politie en manifestanten zijn twee doden gevallen. Er raakten ook negen mensen gewond, meldt het ministerie van Gezondheid. De manifestanten protesteerden in het centrum van de Egyptische hoofdstad tegen de vrijspraak van de afgezette president Moebarak.

Een Egyptische rechtbank heeft de zaak tegen ex-president Hosni Moebarak voor betrokkenheid bij de dood van honderden manifestanten tijdens de revolutie van 2011 laten vallen. Dat betekent dat de 86-jarige Moebarak witgewassen wordt van die beschuldiging, een opmerkelijke wending in de hele zaak. Moebarak werd ervan verdacht dat hij de politie bevel heeft gegeven om de revolte van 2011 waarbij hij van de macht werd verdreven, te onderdrukken. Er vielen 846 doden.

Meer dan duizend betogers kwamen zaterdagavond na de bekendmaking van het verdict samen op het Tahrirplein, het centrum van het Egyptische luik van de 'Arabische Lente' in 2011. De politie probeerde de menigte uiteen te drijven met traangas en waterkanonnen. Een tiental personen werden opgepakt, berichtten plaatselijke media.

Geschiedenis en God

Volgens de rechter zijn alleen de geschiedenis en God geroepen om een oordeel te vellen over iemand die meer dan 30 jaar president van Egypte was. 

De opvolger van Moebarak, Moslimbroeder Mohamed Morsi, is in 2013 afgezet door het leger. De huidige president, al-Sisi, heeft net als Moebarak zijn sporen verdiend bij het leger. De vrijlating van een aantal aanhangers van Moebarak eerder dit jaar betekende volgens sommige activisten al een eerste teken dat het oude regime weer aan invloed wint.

De rechtbank in de hoofdstad Caïro sprak de voormalige president ook vrij in een corruptiezaak. Die handelde over de verkoop van gas aan Israël. Het gas zou onder de marktprijs zijn verkocht.

Het openbaar ministerie had de doodstraf geëist tegen Moebarak. Bij een eerste proces in juni 2012 werd hij nog veroordeeld tot levenslang. Dat vonnis werd wegens procedurefouten en om technische redenen ‘opgeheven’.

Moebarak zit vast in een militair ziekenhuis in Caïro. In mei werd hij in nog een andere zaak tot drie jaar cel veroordeeld wegens corruptie.

Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adly en zes voormalige hoge veiligheidsfunctionarissen werden zaterdag ook ‘onschuldig’ bevonden. In de corruptiezaak werden ook de zonen van Moebarak vrijgesproken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig