Opvallend veel Belgische steun voor IS op sociale media
Foto: The Guardian

Een onderzoek van vermeldingen van Islamitische Staat op sociale media geeft aan dat IS op nogal wat steun vanuit België kan rekenen.

Italiaanse onderzoekers gingen voor de Britse krant The Guardian na hoeveel vermeldingen (in het Arabisch) van Islamitische Staat (IS) er tussen juli en oktober te vinden waren op sociale media. Ze keken ook welk sentiment die bijdragen oproepen: in welke mate ze positief of negatief zijn. Bij de analyse van zo’n 2 miljoen posts viel onder meer op dat, gemiddeld gezien, de bijdragen uit Europa IS gunstiger gezind waren dan die uit de regio waar het conflict met de terreurgroep zich afspeelt. Met name de steun in Groot-Brittannië, de VS, Frankrijk en ook België lijkt groter te zijn dan in pakweg Syrië en Irak.

Vooral in Syrië lijkt IS het moeilijk te hebben om de harten te veroveren: meer dan 92 procent van de tweets, blogposts en forumcommentaren daar zijn negatief ten opzichte van de beweging. In Qatar zijn dan weer 47 procent van de bijdragen positief getint, in Pakistan is dat 35 procent, in het Verenigd Koninkrijk 24 procent en in de VS 21 procent. Opvallend is dat ook ons land hoog scoort in dat lijstje: maar liefst 31 procent van de bijdragen op sociale media zouden positief zijn.

Positieve commentaren lijken het vooral te appreciëren dat IS de islam zou verdedigen en de ongelovigen probeert te bekeren. De negatieve commentaren focussen dan weer op het feit dat geloof gebruikt wordt om een politiek punt te maken en op het geweld dat daarmee gepaard gaat.

Het onderzoek is niet eenvoudig, onder meer omdat het zeer moeilijk is om de subtiliteiten van grapjes, sarcasme en de algemene context in kaart te brengen. De Italiaanse onderzoekers maken zich echter sterk dat de algoritmes waarmee ze aan de slag gingen zo verfijnd zijn dat ze kunnen rekenen op een betrouwbaarheidsgraad van 95 tot 98 procent.

Het volledige rapport is te vinden bij Voices from the Blog (pdf) .

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in