Poolse trucker had 4,7 promille alcohol in bloed bij crash
Foto: wjn

De Poolse vrachtwagenchauffeur die op dinsdag 13 augustus 2013 met zijn tientonner vol melkproducten over de vangrail van de E40 in Erpe-Mere ging, had 4,69 promille alcohol in het bloed. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

De man was volgens ooggetuigen al een tijdje aan het zigzaggen en raakte twee keer de vangrail, vooraleer er uiteindelijk over te gaan en op een aardeweg enkele meters lager te belanden. De oplegger van de vrachtwagen zat boordevol kartonnen dozen chocomelk en andere melkproducten, die over de grindweg en de aanpalende weide verspreid lagen.

De chauffeur werd bewusteloos uit zijn cabine gehaald. ‘Het promillegehalte van de bestuurder was enorm. De enige dossiers waarin dergelijke percentages nog opduiken, zijn zelfmoordpogingen’, verklaarde procureur Pieter Schippers gisteren.

Politierechter: ‘Nog nooit gezien’

‘Vijf promille? Dat heb ik in mijn hele carrière nog nooit meegemaakt’, merkte politierechter Mireille Schreurs op. Ze legde de chauffeur bij verstek een boete van 1.800 euro op, een rijverbod van drie maanden en medische en psychologische proeven. ‘Zulke individuen moeten we van onze wegen weren’, aldus Schreurs.

Volgens toxicoloog Jan Tytgat is het uitzonderlijk dat de man een alcoholgehalte van 5 promille overleefd heeft. ‘Om aan een dergelijk hoog gehalte alcohol in je bloed te geraken, moet je 25 pinten - meer dan een volle bak bier - ad fundum drinken. En dat in slechts enkele minuten tijd’, zegt Tytgat in Het Laatste Nieuws. ‘Wellicht reed hij rond met flessen wodka of cognac in zijn cabine.’