Mexico kondigt hervormingen aan om onveiligheid aan te pakken
Foto: AFP

De Mexicaanse president Enrique Pena Nieto heeft donderdag hervormingen aangekondigd die komaf moeten maken met de georganiseerde misdaad en de corruptie in het land. De maatregelen komen er na de commotie rond de verdwijning en de vermoedelijke moord op 43 studenten in Iguala, in de Mexicaanse deelstaat Guerrero.

‘Na Iguala is het tijd dat Mexico verandert’, zo zei de president. Pena Nieto wil onder andere de in hoge mate corrupte lokale politiediensten vervangen door beter getrainde en beter betaalde federale politiediensten. De centrale regering eigent zich volgens het plan ook het recht toe om tussen te komen in het lokale beleid, en om bijvoorbeeld lokale regeringen te ontslaan die geïnfiltreerd werden door de georganiseerde misdaad.

De voorstellen zullen in de loop van de volgende weken aan het Congres worden gepresenteerd. Sommige maatregelen vereisen een wijziging van de grondwet.

Guerrero, in het zuidwesten van het land, kreeg internationale aandacht nadat de politie er eind september 43 studenten had ontvoerd en had overgedragen aan de misdaadorganisatie Guerreros Unidos. Bendeleden hebben inmiddels de moord op de jonge mensen bekend. Ze zouden de lichamen hebben verbrand en de assen in de rivier hebben gegooid, in de veronderstelling dat het ging om rivaliserende bendeleden. Achter de misdaad zouden de burgemeester van de stad Iguala en zijn echtgenote zitten. Het incident zorgde nationaal en internationaal voor grote opschudding en vestigde de aandacht op de nauwe banden tussen politici, politie en criminelen in het land.