Op 18 december duidelijkheid over doorverwijzing advocaat Fortis-aandeelhouders
Foto: Photo News

De Brusselse raadkamer zal op 18 december oordelen over de vraag of meester Laurent Arnauts, de advocaat van 1.300 voormalige Fortis-aandeelhouders, voor de correctionele rechtbank moet terechtstaan omdat hij misbruik zou gemaakt hebben van zijn inzagerecht in het strafdossier rond Fortis. Dat meldt het Brusselse parket. Meester Arnauts meldde woensdagavond zelf al dat het parket zijn doorverwijzing vordert.

Het was ex-Fortis-ceo Jean-Paul Votron die in november 2012 aankondigde klacht in te dienen tegen Arnauts nadat verklaringen die ex-voorzitter Maurice Lippens tijdens het gerechtelijk onderzoek had afgelegd, in de pers waren verschenen.

Votron verwees toen ook naar artikelen die verschenen nadat Arnauts een persconferentie had gegeven over de inhoud van het strafdossier, waarbij de advocaat zei dat er ‘serieuze aanwijzingen’ waren dat Fortis beleggers met opzet verkeerde informatie had verstrekt, en naar artikelen over documenten van toezichthouder FSMA die uit het strafdossier afkomstig waren. Volgens Votron lag het lek bij de advocaat.

Het Brusselse gerecht opende daarop een onderzoek. Dat is nu afgesloten en het Brusselse parket zou Arnauts willen vervolgen. ‘Ik neem akte van het einde van het onderzoek voor misbruik van inzage in het strafdossier’, meldde meester Arnauts woensdagavond in een persbericht. ‘Ik betwist ten stelligste dat ik me schuldig gemaakt zou hebben aan enig misbruik, en stel integendeel vast dat er geen enkel element in het onderzoek in die richting wijst. De vordering tot doorverwijzing van het parket is niet gemotiveerd.’

Volgens de advocaat is de hele procedure een poging tot intimidatie en machtsvertoon van leden van het vroegere Fortis-topmanagement. Hij verwondert er zich over dat het parket daarin meespeelt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig