Brand in ontmantelde kernreactor Mol geblust
Kernreactor BR2 in werking

Bij het nucleair onderzoekscentrum SCK-CEN aan Boeretang in Mol is donderdagmorgen brand uitgebroken in de ontmantelde kernreactor BR3. Het vuur was snel onder controle en is intussen volledig geblust door de bedrijfsbrandweer en de brandweer van Mol. Het nucleaire onderzoekscentrum stelt dat er in ieder geval geen enkel gevaar voor de omgeving is geweest. De precieze oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.

In de gebouwen van de voormalige kernreactor zijn alle hoogradioactieve elementen al lang verdwenen. ‘Enkel de betonnen buitenschil staat er nog’, zegt Dirk Ceuterick van het SCK-CEN. ‘Wat er vandaag nog gebeurt, is het finaal opkuisen van de site, maar eigenlijk komt dat neer op louter bouwtechnische werkzaamheden.’

BR3 (Belgian Reactor 3) was volgens het SCK-CEN in 1962 de eerste drukwaterreactor in West-Europa en gold als een prototype voor de reactoren in de kerncentrales van Doel en Tihange. De reactor werd in 1987 ook als eerste in zijn soort definitief stilgelegd. De Europese Commissie selecteerde hem daarom als proefproject om de technische en economische haalbaarheid van een reactorontmanteling te bestuderen.

Nadat eerst de hooggeactiveerde onderdelen verwijderd werden en de verschillende kringlopen ontsmet en ontmanteld werden, wordt er momenteel dus nog gewerkt aan de decontaminatie en afbraak van de betonnen infrastructuur.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in