Brusselse rechter beslist: rode zolen exclusief van Louboutin
Een paar echte Louboutins Foto: BELGA

Christian Louboutin heeft dan toch gelijk gekregen van de Brusselse rechter in een zaak tegen schoenenketen Van Dalen: rode zolen mogen níet zomaar door iedereen worden gebruikt, maar zijn wel degelijk een merk en exclusief recht van de Franse schoenenontwerper.

De Brusselse Rechtbank van Koophandel oordeelde eerder dit jaar nog dat schoenenontwerper Christian Louboutin geen alleenrecht mag claimen over het gebruik van rode zolen, nochtans eigen aan zijn merk. De Franse schoenenontwerper had een rechtszaak aangespannen tegen Van Dalen, een keten die in België en Nederland tientallen schoenenwinkels heeft.

De rechter oordeelde toen dat ‘rode zolen van alle tijden zijn en dus van iedereen’, maar die redenering wordt nu tenietgedaan door het Brusselse Hof van Beroep. In het geval van Van Dalen is het rood té gelijkend op de tint rood van het dure luxemerk ‘en die kleur is wel degelijk een aanduiding van het merk’.

Dat maakt het voor klanten moeilijk om het verschil te zien tussen het paar schoenen van Van Dalen en een paartje Louboutins, en ze zijn aldus een inbreuk op de merkenrechten van de schoenenontwerper. De keten moet nu niet alleen alle gerechtskosten op zich nemen, maar per betwiste schoen die nog wordt verkocht, moet ook een dwangsom van 2.500 euro worden betaald.

Volledig rode schoen vormt uitzondering

Het is niet de eerste keer dat de rode zolen van Louboutin het onderwerp waren van een rechtszaak. Vorig jaar werd de Nederlandse schoenenketen Van Haren door een rechtbank in Den Haag veroordeeld voor het onrechtmatig gebruik van de rode zool. De Spaanse kledingketen Zara ging in een gelijkaardige zaak dan weer vrijuit, nadat het Franse hof oordeelde dat de specificaties van het handelsmerk te vaag waren.

In 2012 oordeelde een New Yorkse rechtbank in een zaak tegen het Franse modehuis Yves Saint Laurent ook al dat de rode zool wel degelijk een handelsmerk van Louboutin is en dus niet zomaar mag worden gebruikt. Voetnoot bij die zaak: YSL ging wel vrijuit omdat het in dit geval een volledig rode schoen betrof.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig