Kerstverlichting laten branden? Boete
Foto: Photo News

De regering overweegt de invoering van een wettelijk verbod op wassen en strijken op momenten dat er deze winter stroompannes dreigen. Straat- en kerstverlichting moeten dan gedoofd worden.

Al maanden waarschuwt de regering voor een mogelijk gebrek aan energie tijdens de komende winter. Maar niet iedereen heeft oor naar die waarschuwingen.

Begin november werd een grote sensibiliseringscampagne rond het zuinig omspringen met elektriciteit gelanceerd. Centrale boodschap is dat er om solidariteit wordt gevraagd. Als iedereen tussen 17 en 20 uur ‘s avonds zuinig omspringt met elektriciteit, kan vermeden worden dat gebieden moeten worden afgeschakeld wegens een stroomtekort.

Volgens De Morgen zullen gemeenten hun straat- en kerstverlichting moeten uitschakelen, op straffe van een boete. Ook bedrijven dienen alle ‘niet-functionele’ verlichting, zoals neonreclames, etalages en kerstdecoratie, te doven op de koudste dagen.

Het is niet helemaal duidelijk of gezinnen nog wel lichtjes mogen laten branden in de kerstboom. Er zou ook gedacht worden aan een verbod op huishoudelijke toestellen, zoals wasmachines, droogkasten en strijkijzers. Die laatste maatregel wordt echter niet bevestigd op de kabinetten van energieminister Marie-Christine Marghem (MR) en economieminister Kris Peeters (CD&V). Ze rekenen op sociale controle, eerder dan nazicht door echte controleurs, om de maatregelen na te doen leven.