Samsung Galaxy Note 4: het werkpaard van Samsung
Foto: Samsung

Heel wat smartphones zitten met een identiteitscrisis: wat willen ze nu eigenlijk zijn? De Galaxy Note 4 heeft daar geen last van. Dit is een phablet die geen excuses maakt voor zijn grote omvang. Samsung gooit er gewoon elke beschikbare megahertz en megapixel tegenaan om hier een echt werkpaard van te maken. En ze hebben er ook nog een pennetje bijgestoken voor wie graag notities neemt.

De Galaxy Note 4 is dus, net als zijn drie voorgangers, bedoeld voor mensen die hun smartphone echt als een werkinstrument zien. En die op dat apparaat ook werkelijk productief willen zijn. De pen, bijvoorbeeld, helpt echt als je notities wilt nemen in vergaderingen. Tijdens zo’n vergadering kun je ook alles opnemen wat er wordt gezegd. De verschillende microfoons zorgen ervoor dat elke spreker op een apart ‘spoor’ wordt opgenomen. Het zijn snufjes waar niet elke smartphonegebruiker interesse voor heeft. Maar de Galaxy Note heeft de voorbije jaren een duidelijk afgelijnd doelpubliek gevonden, en dat publiek zal de stappen voorwaarts in de Note 4 zeker weten te waarderen.

Een quadcorechip van 2,7 GHz heb je niet nodig om even wat e-mail te lezen. Maar als je tegelijk je e-mail en je agenda of browser wilt kunnen zien, via Samsungs eigen multitaskingtoevoegingen aan Android, dan is die paardenkracht best nuttig.

Al vermoeden wij sterk dat een flink stuk van die processorkracht gewoon opgaat aan het berekenen van extra pixels op het absurd scherpe scherm dat 1440 op 2560 pixels toont. Dat zijn echt belachelijk veel pixels. Meer dan je met het blote oog kunt onderscheiden. Maar hoe je het ook draait of keert: het beeldscherm ziet er fantastisch uit, de chip kan zijn taak ruimschoots aan en de batterij haalt vrij vlot het einde van de dag.

Degelijkheid

Met de opvallend vlotte multitasking, het steeds beter werkende pennetje en ook de extreem hoge resolutie van het scherm, zet de Note 4 een flinke stap voorwaarts. En de verpakking volgt dit keer mee. De Note heeft nu een metalen rand, al blijft de achterkant gewoon plastic. Maakt dat verschil? Tja, een designhoogstandje is het niet geworden, maar het apparaat straalt nu wel wat meer degelijkheid uit.

En dat mag wel, in deze hoge prijsklasse. Het plaatje klopt nu beter: deze phablet ziet eruit en voelt nu als een toestel waarop je kunt en zelfs wilt werken. Niet als een hoop dure elektronica in een goedkoop plastic doosje, een kritiek waar de Galaxy S5 veel kwetsbaarder voor is.

Galaxy VR

Ondanks deze focus op productiviteit, heeft de Note 4 echter ook een verrassende speelse kant. Dit is immers het apparaat dat in de Galaxy VR-bril kan worden gedropt. De combinatie van de Note 4 en die Galaxy VR-bril dompelt je onder in een ronduit spectaculaire virtuele realiteit. Dat is te danken aan de combinatie van een snelle chip en héél veel pixels. Technologisch is het verbluffend, maar praktische toepassingen zien wij de eerste jaren nog niet opduiken.

Voorlopig ziet het er dus naar uit dat dit weer zo’n staaltje Samsung-krachtpatserij is: een optie waar je iedereen een paar minuten mee imponeert, maar waar niemand om heeft gevraagd en die niemand ook echt zal gebruiken. Hetzelfde kun je ook zeggen over de hartslagmeter, waar je eigenlijk geen meter mee opschiet (je kunt ‘m immers niet gebruiken tijdens het sporten). De vingerafdruksensor, daarentegen, kan in de komende maanden nog nuttig worden als alternatief voor een wachtwoord bij inloggen en betalingen. Maar ook dat is afwachten.

Samsung Galaxy Note 4

Android 4.4, 5,7 inch-scherm (toont 1440 x 2560 pixels), 16-megapixelcamera, stylus, 4G, hartslagmeter, 3 GB RAM, 32 GB opslag (uitbreidbaar via micro-SD). Prijs: 749 euro.