Foto’s en video’s van de terreurgroep Islamitische Staat tonen schokkende taferelen met kinderen die AK-47’s vasthouden, terwijl ze samen een trainingskamp volgen in Syrië. Een nieuwe stap in de propaganda van IS.

Er zijn foto’s en videobeelden opgedoken van kinderen die een ‘trainingsopleiding’ van IS volgen in de stad Raqqa in Syrië. De foto’s zijn verspreid door een anti-IS-organisatie uit Raqqa zelf. Op één van de foto’s in een jongetje te zien dat een AK-47, een kalasjnikov, vasthoudt. Zijn gezicht is grotendeels bedekt met een sjaaltje. Daarop staat het logo van IS. Twee andere groepsfoto’s laten zien hoe kinderen met vlaggen van IS wapperen.

IS verspreidde zelf ook een propagandavideo op sociale media waarin tientallen kinderen, volgens IS afkomstig uit Kazachstan, te zien zijn. De jongens moeten fysieke en militaire oefeningen uitvoeren. In het begin van het filmpje is te zien hoe ze, in slow motion, door de woestijn lopen, in militaire kledij met camouflagekleuren. Ze volgen lessen over de Koran en de sharia. Ze leren met een AK-47 werken om later te vechten in en voor het kalifaat, beweren de makers van de video. ‘Ik zal degene zijn die jou afslacht, ongelovige’, zegt een van jongens in een interview in de video. ‘Ik word een mudjahedin, als God het wil.’

IS levert al maanden strijd in Syrië en Irak om er een kalifaat op te richten waar de strengste interpretatie van de sharia geldt. Om dat te bereiken worden gruwelijke propagandavideo’s gemaakt over onthoofdingen, slachtingen en nu ook kindsoldaten. Het moet anderen overtuigen zich aan te sluiten bij de strijd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig