Pedofiele priester mag niet meer naar Rwanda reizen
De Gentse bisschop Luc Van Looy Foto: Frederiek Vande Velde

De gepensioneerde priester die in de jaren tachtig kinderen heeft misbruikt in Congo en nu een vzw heeft voor weeskinderen in Rwanda, zal niet langer kunnen beschikken over een visum om naar het land te reizen. Dat laat het bisdom dinsdag weten.

‘Na contact met de Ereconsul-Generaal van Rwanda kunnen we melden dat Omer V. niet langer zal kunnen beschikken over een visum om naar Rwanda te reizen. De andere maatregelen zetten we onverminderd verder.’

De gepensioneerde priester Omer V. misbruikte meerdere jongens toen hij leraar was aan het Klein Seminarie van het bisdom Kolwezi in Congo. Na zijn terugkeer uit Congo misbruikte hij als pastoor van Sint-Amandsberg ook een minderjarig meisje. Daarop werd hij op pensioen gesteld.

Omer V. legde zich na zijn pensioen toe op zijn vzw voor weeskinderen in Kigali (Rwanda), die hij al in 1996 had opgericht. Ondanks een verbod van de Gentse bisschop blijft Omer V. nog altijd in de vzw actief en reisde hij enkele maanden geleden nog naar Afrika. In De Standaard getuigde de Gentse bisschop Luc Van Looy vandaag over zijn mislukte pogingen om Omer V. onder controle te houden. Hij beloofde nieuwe maatregelen te zullen nemen.