Geen Franse oorlogsschepen voor Poetin
Foto: AP

Frankrijk heeft 'tot nader order' de levering van een eerste Mistral-oorlogsbodem aan Rusland opgeschort. Parijs had de levering immers verbonden aan een oplossing voor het conflict in Oekraïne. Rusland zegt in een reactie voorlopig geen gerechtelijke stappen te zullen ondernemen en geduldig te wachten op de levering.

De Franse president François Hollande 'oordeelt dat de huidige situatie in het oosten van Oekraïne' de levering nog altijd niet toelaat. Hij stelt zijn toelating uit tot 'nader order', zo deelde het Elysée mee. Rusland zal 'voor het ogenblik' Frankijk niet voor de rechtbank dagen, zo verklaarde een viceminister van Defensie in Moskou, Joeri Borisov. 'We zullen met geduld wachten' op de levering, zei hij aan het persagentschap Ria Novosti.

Frankrijk en Rusland tekenden in juni 2011 een akkoord voor de verkoop van twee Franse schepen van de Mistral-klasse. Die overeenkomst had een waarde van meer dan een miljard euro. Parijs schortte de levering van het eerste schip evenwel op en linkte het aan een politieke regeling van de crisis in Oekraïne.

Eind oktober zei Moskou evenwel op 14 november het eerste van die vaartuigen, de Vladivostok, te zullen ontvangen. De constructeur en de Franse regering verwezen die aankondiging meteen naar de prullenbak. Midden november gaf Moskou Frankrijk nog twee weken de tijd om een eerste schip aan Rusland te leveren, of anders een 'ernstige financiële vordering' tegemoet te zullen zien. Die lijkt er dus - voorlopig - niet te komen.