ACV biedt sociale vrede aan in ruil voor tax shift
Foto: BELGA

Marc Leemans, de topman van de christelijke vakbond ACV, laat verstaan dat een 'eerlijkere fiscaliteit' de belangrijkste voorwaarde is om sociaal overleg mogelijk te maken. 'Pas als er een tax shift komt, kunnen we over de regeringsmaatregelen praten en kunnen we onze verantwoordelijkheid opnemen', klinkt het in zowel De Tijd als De Morgen.

Dat betekent niet dat het ACV plots instemt met de indexsprong of met de verhoging van de pensioenleeftijd tot 67 jaar. Maar voor de vakbond laat zo’n 'geste' wel toe dat er een einde kan worden gemaakt aan de vakbondsbetogingen en -stakingen en dat een serene sociale dialoog kan volgen.

De ACV-voorzitter pleit voor een echte tax shift, via een vermogenswinstbelasting. Zo verhoogt hij de druk op de CD&V. Die gooide het idee weer op tafel, maar N-VA en Open Vld verroeren geen vin. CD&V zal zijn standpunt ook binnen de regering moeten waarmaken, waarschuwt Leemans.

Dat CD&V beseft dat het menens is, blijkt uit een interview met Eric Van Rompuy in De Morgen. 'Wij zeggen aan N-VA: de tax shift moet er komen. Het rechtvaardigheidsgevoel zit in de genen van onze partij.'