‘Wat Als?’ wint Emmy voor beste comedyprogramma
Foto: REUTERS

De tweede reeks van ‘Wat Als?’ (2BE) heeft in New York een International Emmy Award gewonnen in de categorie comedy. De grote winnaars van de International Emmy Awards zijn de Britten, die maandag maar liefst drie prijzen wegkaapten. De International Emmy Awards zijn een van de meest prestigieuze tv-prijzen en de internationale tegenhanger van de Emmy Awards, de belangrijkste Amerikaanse televisieprijzen.

‘Wat Als?’ is het comedy-programma waarin acteurs als Bruno Vanden Broecke, Ben Segers, Koen De Graeve, Charlotte Vandermeersch, Günther Lesage, Nico Sturm, Ruth Beeckmans en Sara De Bosschere in tal van sketches te zien waren die telkens vertrokken vanuit een ‘absurde “Wat als?”-premisse’. Het tweede seizoen ging in februari 2013 bij 2BE in première. Sindsdien sleepte het programma van productiehuis Shelter tal van internationale prijzen in de wacht, zoals een Gouden Roos, de gouden medaille op het World Media Festival in Hamburg en de Rockie Award op het BANFF World Media Festival in Canada.

De Britten gaan onder andere naar huis met een International Emmy in de categorie beste dramareeks met ‘Utopia’. Ook de International Emmy voor beste acteur gaat naar Groot-Brittannië, meer bepaald naar Stephen Dillane voor zijn rol als Karl Roebuck in de Canal+-reeks ‘Tunnel’. Beste actrice is de Nederlandse Bianca Krijgsman, die duidelijk indruk maakte met haar vertolking in ‘De Nieuwe Wereld’. Duitsland scoort met ‘Unsere Mütter, Unsere Väter’ in de categorie beste minireeks. Beste documentaire is het Zweedse ‘Frihet bakom galler’ van Maryam Ebrahimi.

Geen Emmy voor ‘Missie Monsango’

De 42ste editie van de International Emmy Awards werd gepresenteerd door de Britse komiek Matt Lucas. In totaal dongen dit jaar 19 landen mee naar een prijs, met 40 nominaties in 10 categorieën. België sleepte ook nog een tweede nominatie in de wacht, maar het Eén-programma ‘Missie Monsango’ moest uiteindelijk in de categorie non-scripted entertainment de duimen leggen tegen ‘Educating Yorkshire’ uit het Verenigd Koninkrijk.