In de haven van Antwerpen werd het na een relatief kalme ochtend, rond 14.00 uur even wat grimmiger. De vakbonden stuurden extra mensen om de havenarbeiders onder controle te houden. Dat lijkt gelukt. De chemievakbonden hebben vandaag enkele toegangswegen geblokkeerd. Chemiebedrijf BASF heeft urenlang onderhandeld om de mensen langs de piketten te krijgen.

Rond 14.00 uur vanmiddag werd de sfeer in de haven van Antwerpen, in de buurt van 'het kot', even wat grimmiger. Enkele havenarbeiders raakten opgejut en bezetten meermaals een kruispunt op het Eilandje. Volgens Joris Kerkhofs van het ACV had dat alles te maken met de wissel van de wacht. Rond 14.00 uur komt een nieuwe lading arbeiders toe die normaal de avondshift doen. 'We hebben extra mensen naar daar gestuurd, om de mensen weer onder controle te krijgen', aldus Kerkhofs. 'Ik maak me er niet te veel zorgen over. Vanmorgen hebben we een gelijkaardige interventie gedaan aan de Noorderlaan.'

Rond half vier bleek de sfeer alweer beter:

Sinds 05.00 uur vanmorgen staan de havenarbeiders aan vier stakingsposten nabij de grote terminals. Ze hielden zich warm aan vuurkorven. Ze laten zo goed als niemand door om te werken. De haven ligt volledig stil. ‘We staken niet tegen de bedrijven, maar tegen de besparingsmaatregelen van de regering’, klinkt het. Werkwilligen zijn haast niet te zien vandaag in Antwerpen, een aantal vrachtwagenbestuurders moet onverrichterzake terugkeren. Schepen kunnen tijdens de provinciale stakingsactie de haven van Antwerpen niet binnen of buiten. Ook de havens van Gent en Zeebrugge werden door de provinciale actiedag getroffen.

Het grootste deel van de havenarbeiders houdt het rustig. 'De havenarbeiders volgen de orders op', zei Erik Quisthoudt van de liberale vakbond vanochtend. 'We willen een situatie zoals op 6 november vermijden.' Politie houdt undercover een oogje in het zeil.

In de omgeving van de Noorderplaats vond kort voor 11 uur een incident plaats. Vier mannen uit Turnhout die zich bij een groep havenarbeiders hadden aangesloten, zouden betrokken geweest zijn bij een incident op het kruispunt met de Londenstraat, waarbij een steen door een autoruit belandde en de bestuurder van die wagen lichtgewond raakte. De mannen zijn opgepakt door de politie.

Na de middag zijn een deel van de stakers vertrokken richting de Roma in Borgerhout, dat dienst doet als informatiecentrum van de vakbonden. Marc Leemans, topman van het ACV spreekt van een succesvolle stakingsactie.

BASF zet bussen in

De gevreesde wegenblokkades hebben de grote toegangswegen naar de haven volledig versperd, hoewel dat niet de afspraak was. De bonden uit de chemiesector sloten delen van de Scheldelaan en de Noorderlaan af. Ook op linkeroever veroorzaakte een wegblokkade hinder. Het Verkeerscentrum meldt dat de blokkade aan de Noordlandbrug rond 16:20 uur opgeheven is. Om 16:30 uur was alleen de Scheldelaan nog afgesloten.

Onze redacteur ter plaatse vanmiddag:

Vakbond houdt havenarbeiders onder controle

Pascal Sertyn

Economie & Financiën

De blokkades zijn vooral voor de industrie in de haven een probleem. Vanaf 05.00 u 's ochtends kon niemand het terrein van BASF op. 'Er wordt niemand doorgelaten, wat betekent dat de mensen van de nachtploeg de installaties verzekeren', aldus woordvoerder Daan Esch. 'Dit is een van de scenario's waarmee we rekening hielden.'

BASF had de mensen van de ochtendploeg vanmorgen heel vroeg op één plaats verzameld. In zeven bussen zijn ze zo naar de haven gereden. Daar waren op dat moment de toegangswegen al afgesloten. BASF, dat momenteel aan een capaciteit van 10 à 20 procent werkt, heeft urenlang onderhandeld met de mensen aan de piketten. Rond de middag kregen de bussen dan toch toelating om te passeren. Niet veel later heeft de ochtendploeg de nachtwerkers afgelost. Hetzelfde systeem wordt nu toegepast om de avondploeg ter plekke te krijgen. Ook kaderleden worden trouwens ingezet om de arbeiders bij te staan.

'Bij de meeste bedrijven is er normaliter geen probleem geweest voor de veiligheidsbezetting, al kan het wel zijn dat op een aantal plekken de nachtmensen hebben moeten doorwerken', zegt ABVV-secretaris Patrick Lodewijckx.

Huts provoceert niet

Uiteraard is vandaag Katoen Natie, het bedrijf van Fernand Huts, een doelwit van de stakers. Er staat dan ook een piket. ‘We staan hier sinds half vijf, aan Katoen Natie, een symboolbedrijf voor de havenarbeiders’, zegt delegué Bart Pierré. 'Fernand Huts provoceert niet. De vorige keer stond aan zijn terrein security, maar nu niet', zegt ACLVB’er Michel Vanremoortele.

Bij verschillende stakingsposten vallen de vlaggen van de PVDA op. Aan de MSC PSA European Terminal aan het Delwaidedok duikt F.C. De Kampioenen-acteur en PVDA+’er Ben Rottiers op. Op andere plaatsen zijn rapster Slongs Dievanongs en komiek Nigel Williams gepasseerd om hun sympathie uit te drukken.