De eerste van de drie provinciale stakingsdagen laat zich al voelen op het spoor. Vanuit Antwerpen en Limburg is maandagochtend zoals verwacht nagenoeg geen treinverkeer mogelijk. Op de hoofdspoorlijnen Antwerpen-Mechelen-Brussel, Antwerpen-Hasselt en Hasselt-Leuven rijden zo goed als geen treinen. Ook het busverkeer in de twee Vlaamse provincies is zwaar verstoord.

Volgens Frédéric Petit van spoorweginfrastructuurbeheerder Infrabel rijden er geen piekuurtreinen vanuit Antwerpen en Limburg naar Brussel. Reizigers houden er voorts best rekening mee dat wanneer er een trein werd afgeschaft, de volgende trein mogelijk een aantal extra stops inlast, wat voor vertragingen kan zorgen.

Dat is ook het geval op een aantal andere belangrijke lijnen zoals Geraardsbergen-Aat en Geraardsbergen-Edingen. Volgens Petit ligt ook Henegouwen volledig lam en is er met name in Doornik, Bergen en Charleroi absoluut geen treinverkeer mogelijk.

NMBS-woordvoerder Bart Crols bevestigt dat het treinverkeer in de provincies Antwerpen en Limburg zwaar verstoord is. Hij meldt stakingspiketten in Charleroi, Bergen en Antwerpen-Berchem. ‘De noord-zuidas ligt uit. Op de oost-westas, tussen Brugge, Gent en Leuven, blijven de treinen voorlopig rijden’, zo zegt hij. De acties hebben ook een zware impact voor Waals-Brabant, klinkt het nog.

Uit het station van Antwerpen vertrokken sinds 21u30 zondagavond geen treinen meer. Heel wat reizigers lieten zich zondagavond verrassen door de start van de acties. De gestrande passagiers hadden verwacht dat de staking pas maandagochtend zou beginnen.

Een overzicht van de storingen op het spoor vind je op railtime.be .

Geen bussen

Als gevolg van de provinciale actiedag is in Antwerpen en Limburg de dienstverlening van De Lijn zwaar verstoord, zo meldt de openbaarvervoermaatschappij maandagochtend. Ook op de lijnen van Antwerpen en Limburg naar Dendermonde, Aarschot en Diest zijn de gevolgen van de vakbondsactie voelbaar, luidt het. In de rest van Vlaanderen verloopt de dienstverlening normaal.

De Lijn raadt reizigers aan zich voor details over de hinder te wenden tot de website www.delijn.be.

Vroege ochtendspits

Door de storingen in het openbaar vervoer, begon de ochtendspits zoals verwacht vroeger. De eerste filemeldingen kwamen een kwartier eerder dan op een gewone maandag, zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

Op een bepaalde moment liepen de wachttijden voor wie met de auto richting Brussel ging op tot anderhalf uur. In Antwerpen bleef het bijzonder kalm op de hoofdwegen. 'Het lijkt wel zondag op de ring in Antwerpen', aldus Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

Reden is de verminderde activiteit in de Antwerpse haven. Daar zijn ook de Scheldelaan en Noorderlaan plaatselijk afgesloten. In Willebroek staan aan het knooppunt A12/N16 lange files door acties aan bedrijven.

De situatie op de weg kan u hier volgen.