Zoon ten onrechte met ‘wapen’ geseind: familie moet terug naar Pakistan
Mohammad Assim Abbasi (22) links met de bewuste cricketbat, rechts de foto die verspreid werd door de politie Foto: Herman Ricour

Een Pakistaanse familie dreigt naar Pakistan te moeten terugkeren, nadat de foto van een van de zonen, Assim, door de politie en media verspreid werd omdat hij mogelijk met een wapen rondliep in Brussel. Dat vermeende wapen bleek uiteindelijk een cricketbat te zijn.

De ambassade van Pakistan heeft de vader van de jongen nu ontslagen, waardoor de familie zal moeten terugkeren naar Pakistan, zo meldde de RTBF zaterdagavond. ‘Binnen zes dagen moeten we terugkeren naar Pakistan, mijn vader moet naar Pakistan weerkeren’, aldus een van de broers. ‘We verliezen het privilege om in België te wonen.’

‘Het advies van de politie was neutraal en correct’, onderstreept het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. ‘We moesten een onderzoek doen, zoals we vaak doen op basis van informatie of verdachte handelingen’, aldus persmagistraat Eric Van der Sypt van het federaal parket. De federaal procureur zal maandag contact opnemen met de ambassadrice van Pakistan om uitleg te verschaffen dat de bewuste familie niets te verwijten valt.

‘Vuurwapen onder kledingstuk’

De oproep tot getuigen die door de politie verspreid werd en door verschillende media werd overgenomen, toonde een jongeman met onder de arm een object dat onder een kledingstuk verborgen was en leek op een vuurwapen. Toen Assim Abassi zijn foto in de media zag verschijnen, ging hij zich aanbieden bij de politie en melden dat het object in kwestie een cricketbat was die hij met een kledingstuk tegen de regen wilde beschermen.

Maar de ambassade van Pakistan had de pers ook gelezen, en daarin werd de vraag gesteld of het om een antisemitische moordenaar ging. De vader van Assim werd vervolgens ontslagen. Bij de ambassade van Pakistan kon zondag niemand bereikt worden voor commentaar.

‘Zonder pardon buitengegooid’

‘27 jaar heb ik met hart en ziel gewerkt op de Pakistaanse ambassade in Brussel. Toen ze de foto van Mohammad in de kranten zagen, werd ik zonder pardon buitengegooid. Met vaders van terroristen hebben we niets te zien, zeiden ze. Nu nog geloven ze ons niet. Mijn hele carrière is om zeep en ze dreigen ons terug naar Pakistan te sturen’, verklaarde de vader van Assim vrijdag nog in Het Nieuwsblad.

Op de sociale media werd er al snel opgeroepen om de ambassade te vragen terug te komen op haar beslissing. Zakia Khattabi van Ecolo heeft premier Charles Michel ook gevraagd of hij akkoord zou gaan om de familie van het slachtoffer van de collectieve dwaling een verblijfsvergunning toe te kennen als morele ‘schadeloosstelling’.