Hoe kunnen we iets aan het chocoladetekort doen?
Gedaan met nutteloos gebruik van Chocolade. Foto: EPA

Als we niet opletten, zitten we tegen 2020 zonder chocolade. Hoog tijd dus om beter om te gaan met cacao.

‘We stevenen af op het grootste chocoladetekort in 50 jaar.’ Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post een korte tijd geleden. Het probleem is dat we met z’n allen meer chocolade eten dan dat er geproduceerd kan worden. Een eerste probleem is de snel groeiende vraag naar chocolade - vooral uit China. Een tweede probleem is het afnemende aanbod. De droogte in West-Afrikaanse landen doet veel oogsten mislukken, en 30 tot 40 procent van de goede productie wordt dan nog eens geteisterd door een schimmelziekte.

Momenteel proberen onderzoekers in Ecuador te werken met bomen die tot zeven keer meer cacaobonen opleveren dan de traditionele cacaobomen. Maar nu al doen experts de smaak van deze bonen af als ‘zurige smerigheid’. Er moeten dus andere middelen gevonden om iets te kunnen doen aan het chocoladetekort. De Britse krant The Guardian reikt alvast ideeën aan.

Genieten en zuiniger zijn

Allereerst moeten we chocolade opnieuw wat specialer beginnen vinden, een klein feestje, geen gewoon voedsel. ‘Chocolade is niet zo vanzelfsprekend’, zegt men bij de Londense luxechocoladeverdeler Rococo Chocolates . ‘Minder is meer. Beter één prachtig stuk chocolade, dan een doos vol gewone.’ De boodschap wordt ‘genieten, en niet in twee seconden binnenspelen’.

Zuiniger zijn met de chocolade die je in bepaalde bereidingen nodig hebt, moet ook kunnen helpen. In cake, taart of milkshakes kan qua chocolade gerust wat gerantsoeneerd worden. En om je geliefde chocoladesmaak daarbij toch te behouden, kan je vervolgens gaan knippen in de andere ingrediënten.

Op zoek gaan naar een alternatief, kan ook een oplossing zijn. De geroosterde peulen van een Johannesbroodboom vermalen, bijvoorbeeld. Het kan dienen als alternatief voor cacao.

Uiteraard moeten we er ons dan ook bij neerleggen dat chocolade duurder zal worden. En dat zou ten slotte ook moeten helpen om de nutteloze aanwendingen van het gegeerde bruinsel tegen te gaan. Daarbij moeten we niet enkel denken aan chocolade standbeelden, maar ook aan restaurants als de ChocoChicken in Los Angeles, Amerika, waar men gefrituurde chocoladekip met chocoladeketchup en chocoladefrietjes serveert.