Roger Federer bezorgt Zwitserland eindzege in Davis Cup
Foto: AFP

Roger Federer (ATP 2) heeft Zwitserland zondag in Villeneuve-d’Ascq (Rijsel) de eindoverwinning in de Davis Cup tennis bezorgd. De FedExpress haalde het in het vierde duel in de finale tegen Frankrijk in drie sets van Richard Gasquet (ATP 26) en zette de Zwitsers zo op een onoverbrugbare 1-3 voorsprong.

Vrijdag had Stan Wawrinka (ATP 4) de Zwitsers het eerste punt in de finale geschonken door Jo-Wilfried Tsonga (ATP 12) met 6-1, 3-6, 6-3, 6-2 te verslaan. Vervolgens moest Federer echter met 6-1, 6-4 en 6-3 het onderspit delven voor Gael Monfils (ATP 19).

Zaterdag brachten Federer en Wawrinka de Zwitsers op 1-2, na 6-3, 7-5 en 6-4 winst in het dubbelspel tegen Julien Benneteau en Gasquet. Zondag zette Federer de kroon op het werk door Gasquet, die de geblesseerde Tsonga verving, makkelijk opzij te zetten. De setstanden waren 6-4, 6-2 en 6-2.

Federer had zondag duidelijk geen last meer van de rugklachten die hem de voorbije dagen parten gespeeld hadden. Voor maar liefst 27.448 toeschouwers, een nieuw record in de Davis Cup-geschiedenis, vulde hij zijn imposante palmares aan met één van de weinige prijzen die daarop nog ontbraken.

Vorig jaar won Tsjechië de Davis Cup door Servië met 3-2 te verslaan. Dit jaar werd Tsjechië in de halve finales uitgeschakeld door Frankrijk en werd Servië al in de eerste ronde gestopt door Zwitserland. Voor Zwitserland is het de allereerste eindzege in de prestigieuze landencompetitie, Frankrijk hoopte voor eigen publiek de tiende eindzege te kunnen vieren, de eerste sinds 2001.