Geen vogelgriep in bedrijf waar eenden werden afgemaakt
Bij een eendenbedrijf in Kamperveen waar vogelgriep is uitgebroken werden ruim 15.000 eenden onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA geruimd. Foto: EPA

Op het eendenbedrijf in het Nederlandse Barneveld waar zaterdag uit voorzorg 8.000 eenden werden afgemaakt, is geen vogelgriep gevonden. Dat hoorde burgemeester Asje van Dijk zondag van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken.

Het bedrijf werd zaterdag geruimd, omdat er een vrachtwagen was langsgekomen die ook bij het eendenbedrijf in Kamperveen was geweest waar wel vogelgriep is uitgebroken. Barneveld ligt midden op de Veluwe en is het hart van de Nederlandse pluimveesector. Staatssecretaris Sharon Dijksma wilde daarom geen enkel risico nemen op verspreiding van het virus.

Burgemeester Asje van Dijk zegt dat hij er een dubbel gevoel bij heeft dat de eenden zijn geruimd ook al was er geen besmetting. ‘Ik begrijp de reacties, maar de risico’s zijn erg groot hier. Lessen uit 2003’, zo reageerde hij op Twitter.

Zondagmiddag loopt het 72 uur durende vervoersverbod van pluimvee af. Het ministerie van Economische Zaken besluit dan of het verbod wordt verlengd of niet.