24 urenstaking bij NMBS op 11 december
Foto: Jimmy Kets
Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) legt op donderdag 11 december voor 24 uur het werk neer voor ‘een eerste nationale werkonderbreking’. Dat meldt de vakbond zondag. De staking vangt aan op 11 december om 03.00 uur ‘s ochtends en eindigt op vrijdag 12 december om 03.00 uur.

De vakbond hekelt onder meer ‘het gebrek aan samenhang van het premiesysteem voor treinbestuurders bij de NMBS’. Ook wil de bond dat ‘de loopbaan van treinbestuurder en van het personeel instructie tractie herwaardeerd zou worden qua evolutie van graden en barema’s’.

‘Sinds begin september proberen wij me de directie van de NMBS te onderhandelen om aan deze onrechtmatige situatie een verbetering te brengen. Vandaag moeten wij ons voor de feiten buigen: wij hebben tegen een muur gesproken en onze vragen hebben tegen een duidelijke en categorieke “neen” vanwege de directie van de NMBS gestoten. De directie heeft simpel en eenvoudig de zeer gegronde eisen van de treinbestuurders verworpen’, klinkt het in een persbericht.

Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) is een niet-erkende vakbond, met een 500-tal, vooral Waalse leden, en handelt voorlopig alleen. Stakingsacties van ASTB in het verleden zorgden dan ook vooral in Wallonië voor heel wat hinder. Toch valt moeilijk in te schatten wat de precieze impact zal zijn voor de Vlaamse treinreiziger, en voorziet die dus best een alternatief.