Pas maandag uitspraak in zaak Michael Brown
Foto: REUTERS

De jury zal vermoedelijk pas ten vroegste maandag uitspraak doen over de zaak van Michael Brown, een jonge, zwarte inwoner van Ferguson, een buitenwijk van Saint-Louis, die doodgeschoten werd door een blanke politieagent.

De jongste dagen groeide de verwachting dat de jury dit weekend uitspraak zou doen, maar een burgergroep uit de nabijgelegen stad Saint Louis spreekt dat tegen. Volgens Downtown STL. Inc. verzamelt de jury nog steeds informatie over de zaak, zo bericht de Saint Louis Post Dispatch zaterdag.

Op 9 augustus schoot een blanke politieagent de 18-jarige Michael Brown dood, een ongewapende zwarte student. Dat leidde tot maandenlang protest. Manifestanten gingen ervan uit dat de agent racistische motieven had.

De zwarte gemeenschap van Ferguson, een buitenwijk van Saint Louis, wil dat de politieagent vervolgd wordt. De agent zelf gaf publiekelijk geen commentaar, maar volgens indiscreties van de jury houdt hij vol dat hij handelde uit zelfverdediging. De woede is voor een groot stuk te wijten aan de overtuiging dat Brown zich al overgegeven had toen hij werd neergeschoten door de agent, die overigens in zijn politievoertuig zat.

De twaalfkoppige jury moet beslissen of er voldoende bewijs is om de politieagent te vervolgen voor moord of doodslag, of dat de zaak simpelweg moet geklasseerd worden. De Verenigde Staten hebben een lange geschiedenis van rassenstrijd, met de zaak in Ferguson als het jongste feit. Vaak draait het - in de woorden van de vader van Brown, Michael Brown Senior - om een ‘discriminerend aanhoudingsbeleid en politie-intimidatie’.

De gouverneur van Missouri, Jay Nixon, heeft de noodtoestand afgekondigd en de nationale garde gevorderd. Volgens critici sterkte hij op die manier de verwachting dat er opnieuw grootschalig protest zal uitbreken als de politieagent niet vervolgd wordt.

Vrijdag heeft de FBI nog twee mannen opgepakt die explosieven hadden gekocht om te gebruiken bij een protest in Ferguson.