In enkele gebieden in de staat New York is zaterdag de alarmtoestand afgekondigd voor overstromingen. Na de recordsneeuwval die de voorbije dagen minstens veertien doden heeft geëist, wordt dooi verwacht. De temperaturen beginnen te stijgen en er wordt regen voorspeld. Dat zeggen de meteorologische diensten.

In het westen van de staat, in de regio van de stad Buffalo, gold al een verhoogde waakzaamheid. Bij een alarmtoestand vragen de autoriteiten de inwoners om hun voorzorgen te nemen, bijvoorbeeld door afvoerbuizen te reinigen of waardevolle voorwerpen uit de kelder te halen. Er bestaat nog één hogere alarmtoestand, maar die geldt alleen als overstromingen nakend of al aan de gang zijn.

Meer dan 600.000 personen wonen in de betrokken gebieden. Duizenden, vooral in de steden in het zuiden van Buffalo, zitten al bijna een week vast in hun huizen. Op sommige plaatsen ligt de sneeuw meer dan 2,5 meter dik. Wegen werden afgesloten en volgens Amerikaanse media 'kraken de daken' onder de sneeuwmassa. Volgens de BBC vrezen de autoriteiten dat gebouwen door de regen zouden kunnen instorten.

Vrijdag zei de verantwoordelijke van de county Erie, Mark Poloncarz, dat de overstromingen zondag zouden kunnen beginnen. Het water zou al snel tot 1,5 à 1,8 meter kunnen stijgen.

Gouverneur Andrew Cuomo zei dat tientallen boten, honderden pompen, helikopters en 176.000 zandzakken in gereedheid worden gebracht om de hoeveelheid smeltwater het hoofd te bieden. 'Als we geluk hebben, hebben we ze niet nodig. We kunnen niet kijken in een glazen bol, maar we bereiden ons voor op het ergste', zei Cuome.