De zaak ging aan het rollen toen een 24-jarig slachtoffer een brief naar paus Franciscus schreef. In Granada zijn ondertussen al enkele priesters, geschorst. Het Spaanse gerecht onderzoekt de zaak nu verder. Het zou gaan om misbruik van jonge kinderen.

Het onderzoek werd ingeleid op aandringen van paus Franciscus zelf, nadat het hoofd van de katholieke kerk van het slachtoffer deze zomer een brief had ontvangen. De jongeman had naar eigen zeggen jarenlang tevergeefs geprobeerd ‘alle gruwelijke herinneringen te begraven’. Hij besliste dan het misbruik eerst bij de paus en vervolgens in oktober bij de autoriteiten aan te kaarten om anderen een dergelijk leed te besparen. 

Na de ontvangst van de vijf pagina’s tellende brief had de paus hem in augustus persoonlijk getelefoneerd en hem in de naam van de kerk om vergiffenis gevraagd en de jonge universiteitsprofessor uitgenodigd naar het Vaticaan te komen. ‘Ik heb je brief meerdere keren gelezen. Jouw verhaal heeft me erg aangegrepen, ik heb enorm veel pijn gevoeld’, zou de kerkvorst (77) gezegd hebben aan de telefoon.

Geen geïsoleerd geval

Uit speurderskringen vernam het staatspersbureau Efe dat het misbruik van het vandaag 24-jarige slachtoffer, destijds een misdienaar, zeker tien jaar geleden ‘gedurende jaren’ heeft plaatsgevonden. De man zou zijn misbruikt tussen zijn dertiende en zeventiende. Een politiewoordvoerder zei dat momenteel wordt onderzocht of er nog andere slachtoffers van de beschuldigden en/of er nog andere medeplichtigen waren. Arrestaties zijn voorlopig niet voorzien.

De onlinekrant Elconfidencial.com schreef dat de autoriteiten niet van een geïsoleerd geval uitgaan. Het misbruikschandaal kan tot één van de ergste in de geschiedenis van Spanje uitgroeien. De geestelijken hadden met kinderpornobendes samengewerkt. Volgens de krant El País werkten de priester in een soort sekte, met een verkozen leider en brainwashing sessies voor de slachtoffers.

Sinds zijn ambtsaanvaarding in maart 2013 treedt de nieuwe paus op tegen kindermisbruik in de kerk. Eind vorig jaar richtte hij een commissie voor de bescherming van minderjarigen op. Enkele dagen geleden riep de Argentijn een nieuwe raad in het leven, die het wegwerken van de achterstand van het aantal misbruikgevallen en andere zwaarwegende delicten in de roomskatholiekek kerk moet vergemakkelijken.