In de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren is bij een wilde vogel het uit Azië afkomstige vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld. 'Daarmee is voor het eerst in Europa deze ziekteverwekker vastgesteld bij een dier dat geen nutsdier is', zo oordeelde het deelstaatministerie van Landbouw zaterdag. Gevreesd wordt dat wilde vogels het virus verspreid hebben. De vogelgriep kan ook gevaarlijk zijn voor mensen.

Het gaat om een eend, een wintertaling, die in het kader van de voorzorgsmaatregelen tegen vogelgriep bewust was neergeschoten, verklaarde minister Till Backhaus. Dat gebeurde buiten het risicogebied, dat in een straal van 50 kilometer rond een besmet bedrijf in Heinrichswalde ligt. Daar was de vogelgriep begin november uitgebroken in een kippenbedrijf.

De vogelgriep is onlangs vastgesteld in Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië. Het virus dat nu in Europa is opgedoken, H5N8, was daarvoor enkel nog in Azië vastgesteld. Gevogelte moet nu in de hele Duitse deelstaat in de hokken blijven.
De federale minister van Landbouw, Christian Schmidt, roept alle deelstaten op om voorzorgen te treffen.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig