Oost-Afrikaanse landen richten regionale troepenmacht op
Foto: BELGA

Tien Oost-Afrikaanse landen hebben zaterdag een gezamenlijke militaire troepenmacht opgericht, die de regio moet beveiligen en missies van de Afrikaanse Unie ondersteunen.

Na bijna 10 jaar van planning en voorbereiding, is zaterdag in de stad Adama, in het midden van Ethiopië, de ‘African Standby Force’ opgericht. Die bestaat uit 5.200 soldaten. ‘Dit is een belangrijke ontwikkeling omdat het het engagement van een groep landen toont om hun deel bij te dragen om veiligheidsuitdagingen in Afrika aan te pakken’, zei de Ethiopische eerste minister Hailemariam Desalegn.

Soldaten uit Burundi, de Comoren, Djibouti, Ethiopië, Kenia, Rwanda, de Seychellen, Somalië, Soedan en Oeganda staan klaar om onmiddellijk ingezet te worden, aldus Desalegn. De troepen zullen de uitdagingen aangaan die van gewapende en terreurgroepen uitgaan en drugshandel, lokale rebelliën, ethnische conflicten en andere kwesties aanpakken, zei de Rwandese minister van Defensie James Kabarebe. Ook moet het leger vredesoperaties houden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig