Federer en Wawrinka brengen Zwitserland op één punt van eerste Davis Cup
Foto: AFP

Roger Federer en Stan Wawrinka hebben Zwitserland zaterdag in Villeneuve-d’Ascq (Rijsel) tot op één punt van een eerste eindzege in de Davis Cup gebracht. In de finale tegen Frankrijk bezorgden de nummer twee en de nummer vier van de wereld hun land een 2-1 voorsprong door in het dubbelspel in 2 uur en 12 minuten met 6-3, 7-5 en 6-4 de maat te nemen van Julien Benneteau en Richard Gasquet.

Vrijdag had Wawrinka ook al zijn eerste enkelspel gewonnen: 6-1, 3-6, 6-3, 6-2 tegen Jo-Wilfried Tsonga (ATP-12). Vervolgens moest Federer echter met 6-1, 6-4 en 6-3 het onderspit delven voor Gael Monfils (ATP-19). Zondag staan de laatste twee enkelspelen op het programma. Daarin neemt Federer het in principe op tegen Tsonga en geeft Wawrinka Monfils partij.

Federer kan zijn imposante palmares aanvullen met één van de weinige prijzen die daarop nog ontbreken. Zaterdag was er bij de Zwitserse kopman nog weinig te merken van de rugklachten die hem een dag eerder zichtbaar hinderden. ‘Een grote opluchting’, reageerde Federer, die afgelopen week door zijn rugblessure nauwelijks kon trainen. ‘Nu moet ik rusten en goed herstellen en dan ben ik er zondag weer klaar voor.’

Vorig jaar won Tsjechië de Davis Cup door Servië met 3-2 te verslaan. Dit jaar werd Tsjechië in de halve finales uitgeschakeld door Frankrijk en werd Servië al in de eerste ronde gestopt door Zwitserland. Frankrijk hoopt voor eigen publiek de tiende eindzege te kunnen vieren, de eerste sinds 2001.