Uitzonderlijk zaterdagwerk in Antwerpse haven wegens staking maandag
Foto: Photo News

Om de impact van de geplande provinciale vakbondsactie van maandag preventief aan te pakken, zijn in het Antwerpse havengebied zaterdag uitzonderlijk een aantal van de kaaien opengesteld zodat transportbedrijven er aan de slag kunnen. Dat zegt de Waalse transportvakbond SECOP-ITSRE en wordt bevestigd door het Gemeentelijk Havenbedrijf. ‘Het gaat om een service van de terminaloperators aan de transportbedrijven, die vrij zijn om daarvan gebruik te maken’, aldus het Havenbedrijf.

SECOP-ITSRE, een vakvereniging die zowel werknemers als werkgevers uit de transportsector vertegenwoordigt, klaagt aan dat heel wat vrachtwagenchauffeurs na een drukke week plots ook zaterdag aan het werk werden gezet in Antwerpen én bovendien maandag niet meestaken.

‘Sommigen denken misschien dat de chauffeurs maandag ‘verlof’ zullen hebben, maar dat is niet het geval’, klinkt het in een mededeling. ‘Transportactiviteiten spelen zich nu eenmaal in verschillende regio’s en landen af. Chauffeurs die zaterdag hun vrije dag ontnomen werd, zullen maandag opnieuw ergens aan de slag moeten.’

Het Antwerpse Havenbedrijf benadrukt dat het om een initiatief van de terminaloperators gaat en de beslissing rond eventueel zaterdagwerk uiteindelijk bij de verschillende transportbedrijven zelf ligt. ‘Maar een stakingsdag betekent natuurlijk niet dat het werk zomaar verdwijnt, dus moet dat op een bepaald moment worden ingehaald: hetzij voordien, hetzij achteraf’, zegt woordvoerster Annik Dirx. ‘Het is aan de betrokken bedrijven om te bepalen hoe en wanneer ze dat doen. De staking van maandag is trouwens niet eens gericht tegen de haven.’

SECOP-ITSRE stelt verder ook nog de stakingsactie van maandag niet te steunen en roept op tot ‘een moderner syndicalisme met andere praktijken dan aloude blokkages’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig