Wout Van Aert heeft de Wereldbekerveldrit in Koksijde gewonnen. De 20-jarige belofte reed al snel weg met Mathieu Van der Poel en pakte daarna uit met een indrukwekkende solo. Kevin Pauwels werd tweede en is de nieuwe leider in de Wereldbeker.

Van Aert en Van Der Poel gingen er in de tweede ronde vandoor met Sweeck en David Van Der Poel. Het peloton volgde toen al op 13 seconden en zou Van Aert niet meer terugzien. Het jeugdige duo bouwde de voorsprong immers gestaag uit en werkte goed samen, tot Van Aert in de vierde ronde zijn kompaan onder druk begon te zetten. Een ronde later had hij de Nederlander al op 12 seconden gereden.

Terwijl Van Aert geen enkele inzinking kende, kreeg Van Der Poel het moeilijker met de meter. Vooral Kevin Pauwels rook bloed. Een goede uitslag zou hem immers op kop van het Wereldbekerklassement zetten. In de achtste ronde was het zover: Pauwels stoomde door naar de zilveren plak, Van Der Poel bleef achter met ‘slechts’ brons. En Van Aert? Die mocht een heuse ereronde afwerken, onder luid applaus van het publiek. Na zijn zege op de Koppenberg opnieuw een klapper voor de wereldkampioen bij de beloften.

Slechte start Nys

Belgisch kampioen Sven Nys kwam na een slechte start nooit in het stuk voor. De Nederlander Lars van der Haar (Giant-Shimano) kwam door ziekte niet aan de start en kon dus zijn leidersplaats in de WB-stand niet verdedigen. In die stand neemt Pauwels met 140 punten de leiding over, voor Tom Meeusen en Klaas Vantornout (beiden 115 punten).

Vorig jaar was de inmiddels gestopte Niels Albert de beste in de Duinencross. De volgende WB-manche staat zaterdag 29 november in het Britse Milton Keynes op het programma. Zondag is er de Superprestige-manche op het circuit van Spa-Francorchamps. Daar verschijnt Van der Haar overigens wel aan de start. (De beslissing is genomen na twee tests vandaag. Ik zal proberen om zondag te starten’, tweette de Nederlander.

Top 5

1) Wout Van Aert

2) Kevin Pauwels

3) Mathieu Van Der Poel

4) Tom Meeusen

5) Klaas Vantornout

-bekijk hier de volledige uitslag