Een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter heeft zaterdagavond de Japanse prefectuur Nagano, in het midden van het land, opgeschrikt. De schok was in een groot gebied gedurende een tiental seconden te voelen, zo melden de nationale meteorologische dienst en verschillende media. In het zuidwesten van China viel een dode bij een andere aardbeving.

Bij de beving in Japan vielen verschillende gewonden, aldus de nationale meteorologische dienst. 'Vijf mensen zijn bedolven onder vier verwoeste huizen in het plaatsje Hakuba', zo deelde televisiezender HNK op gezag van de hulpdiensten mee. Een van de gewonden is afgevoerd, terwijl de hulpdiensten de vier anderen proberen te redden. In hetzelfde dorp vielen nog enkele andere gewonden. Ook Omachi en Nagano telden enkele gewonden.

De aardbeving veroorzaakte ook een stroomonderbreking, die het spoorverkeer verstoorde. Er werd geen tsunamialarm afgekondigd. De beving deed zich voor om 22.08 uur (14.08 uur Belgische tijd). De haard bevond zich op een diepte van nauwelijks 10 kilometer.

In het zuidwesten van China is een man omgekomen door voorwerpen die omlaag vielen na een aardschok, aldus het persagentschap China News Service. In het dunbevolkte en afgelegen gebied in de provincie Sichuan zijn verder geen grote schade aan gebouwen of een groot aantal gewonden gemeld. Volgens de Amerikaanse aardbevingautoriteit had de schok een kracht van 5,9, volgens de Chinese autoriteit een kracht van 6,3.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig