De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov beschuldigt de westerse landen ervan dat ze met de sancties tegen Rusland een ‘regimewissel’ in het land willen realiseren. Dat verklaarde hij voor een forum van politieke experts in Moskou.

‘Het Westen heeft ondubbelzinnig aangetoond dat het niet probeert om Rusland te dwingen tot een verandering van beleid, maar dat het een regimewissel wil bekomen’, verklaarde Lavrov. ‘Er zijn nu politici in het westen die zeggen dat er sancties moeten worden ingesteld die de (Russische) economie vernietigen en tot een volksopstand leiden’, zo wordt hij geciteerd door het persbureau Tass.

In een reactie op de vermoedelijk rol van Rusland in de Oekraïnecrisis, hadden de Verenigde Staten en de Europese Unie sancties ingesteld die de energie-, defensie- en de financiële sector in Rusland viseren. Het gaat om de zwaarste Westerse sancties tegen Rusland sinds het einde van de Koude Oorlog.

Volgens Lavrov zijn die sancties niet te vergelijken met de maatregelen die genomen werden tegen landen als Noord-Korea en Iran. Daar werd volgens de buitenlandminister, in tegenstelling tot bij Rusland, wél geprobeerd ‘om enkel de elite te raken en geen schade te veroorzaken op sociaal en economisch gebied’.

In een reactie op de westerse sancties heeft Rusland in augustus een embargo ingesteld op de meeste voedingsproducten uit Europa en de VS.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig