Van tramhalte naar strand: nu ook voor iedereen
Foto: Jimmy Kets

Vorig jaar zamelde Hart voor Handicap geld in voor vijf vernieuwende projecten die mensen met een beperking ‘mobieler’ moeten maken. Het ene project werkte toegankelijke routes uit in negen badsteden, het andere lanceerde ‘blauwe kaarten’. Een stand van zaken.

Vindt u het normaal dat u van een tramhalte naar het strand geraakt? Het is alleszins niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het project ‘ticket naar zee’ zocht naar de drempels voor mensen die van de halte van de kusttram naar het strand willen geraken. En die drempels zijn voor iedereen anders. In negen badsteden aan de Belgische Kust zijn die ‘toegankelijke routes’ al volledig uitgestippeld. Lees er meer over op www.westkans.be .

In de regio Kempen zal begin 2015 een applicatie gelanceerd worden voor mensen met een beperking die graag een uitje willen maken. Zij worden in contact gebracht met vrijwillige chauffeurs die ook met hen naar de film of toneel gaan. Een gebruiker die aanwezig is vandaag op het evenement van Hart voor Handicap is alvast enthousiast: ‘Er kan ook een vriendschapsband ontstaan, zodat de app overbodig wordt.’ Meteen wordt de brug gemaakt met het thema van de campagne van dit jaar: ‘eenzaamheid’.

Stel: u stapt de bus op met een blauwe kaart en de mensen rondom u beginnen meteen met u te spreken. Dat is het idee achter BlueAssist. Mensen die een probleem hebben om mondeling een vraag te stellen, het gaat dan om mensen met een mentale beperking, kunnen zo’n blauwe kaart gebruiken. Wie het icoon op die blauwe kaart herkent, kan op die kaart een vraag lezen van de gebruiker. Bijvoorbeeld: ‘Aan welke halte moet ik van de bus om bij de markt te geraken?’ In Kortrijk is in oktober een grote campagne gestart. Hoe meer mensen het icoon herkennen, hoe beter het systeem zal werken.

Treintrambus, de gebruikersfederatie van het openbaar vervoer, start in februari zelf ook met een project. Het doel is om mensen met een handicap te stimuleren het openbaar vervoer te gebruiken. Hoe? Met openbaar vervoer-buddies. Dat zijn vrijwilligers die, in samenwerking met buurtcentra, mensen met een handicap zullen begeleiden tijdens ritjes op bus, tram of trein. Het doel is ook om samen dingen te doen.

Het laatste project, Hoe gade gij dan gaan?, kreeg met tegenslag te kampen het voorbije jaar, en zit nog in de kinderschoenen. De bedoeling is om in de toekomst jongeren bij elkaar te brengen die voor het eerst zelf op stap gaan, zonder mama of papa. Zij zitten met veel vragen: zijn mijn ouders té beschermend, waar kan ik heen, hoe trekken jullie erop uit? De jongeren zullen niet alleen praten over mobiliteit, maar ook gewoon samen op stap gaan.

Hart voor Handicap lanceert ook dit jaar een geldinzameling voor projecten die zullen werken rond ‘eenzaamheid’. Hart voor Handicap ondersteunt innovatieve, creatieve en duurzame projecten die meebouwen aan een warme, inclusieve samenleving. Want mensen met een beperking willen er ook bij. Stort uw bijdrage voor Hart voor Handicap via BE11.0689.9998.4848

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig