Op het Afrikaanse eiland Madagaskar heeft een uitbraak van de pest de voorbije maanden al aan veertig mensen het leven gekost. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt zaterdag voor een snelle verspreiding van de aandoening in de hoofdstad Antananarivo.

Volgens de WHO werd de ziekte al vastgesteld bij 119 mensen, in verschillende delen van het land. Veertig van hen zijn intussen al overleden. Het eerste sterfgeval dateert van 31 augustus, zo klinkt het nog.

Het gevaar bestaat nu dat de ziekte zich in Antananarivo snel gaat verspreiden wegens de grote bevolkinsdichtheid en de slechte sanitaire voorzieningen in de hoofdstad, waarschuwt de WHO. Momenteel zijn in Antananarivo al twee mensen aan de pest overleden.

De ziekte wordt overgedragen door vlooien, die zich vaak schuilhouden in het haar van ratten of van andere knaagdieren. De Malagassische overheid probeert de ziekte in te dijken met insecticiden. Maar die inspanningen worden bemoeilijkt doordat de vlooien al een grote mate van resistentie hebben opgebouwd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig