De vogelgriep die eerder deze week opdook bij een pluimveebedrijf in het Nederlandse Kamperveen, in de provincie Overijssel, is inderdaad de zeer besmettelijke variant H5N8. Dat heeft de Nederlandse staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken zaterdag laten weten. Die variant dook eerder op in Ter Aar (Zuid-Holland) en Hekendorp (Utrecht). In de Nederlandse gemeente Barneveld werden achtduizend eenden geruimd.

Het getroffen bedrijf in Kamperveen fokte de ouders van toekomstige vleeskuikens. Alle 10.000 dieren zijn afgemaakt. Bij een naastgelegen eendenfokkerij is de vogelgriep ook opgedoken. Eenden hebben 'klinische verschijnselen die passen bij' de ziekte. Ook die dieren zijn geruimd. Het gaat bij de eenden in elk geval om H5-vogelgriep, dat is vastgesteld, maar het is nog niet duidelijk of het ook om de variant N8 gaat.

In de omgeving worden 32 andere pluimveebedrijven nog onderzocht. De uitkomsten daarvan zijn waarschijnlijk zondagavond bekend. Een vrachtwagen is na een bezoek aan de eendenfokkerij in Kamperveen doorgereden naar een bedrijf in Barneveld. Daar zijn zaterdag 8.000 eenden afgemaakt. Er is geen verdenking van vogelgriep, maar Dijksma wil geen enkel risico nemen, omdat Barneveld in het hart van de pluimveebranche ligt.

Zes bedrijven geruimd

Zes bedrijven zijn inmiddels geruimd. Dijksma noemt dat verschrikkelijk voor de boeren. 'Families en gezinnen die vaak decennialang aan hun bedrijf hebben gebouwd, zijn in één klap al hun dieren kwijt, met alle emoties van dien. Gemeenschappen leven mee met buren, vrienden en kennissen.'

De dieren moesten afgemaakt worden omdat het eendenbedrijf bezocht is door een vrachtwagen die eerder was een eendenbedrijf in Kamperveen, waar vogelgriep is uitgebroken, heeft bezocht. Barneveld ligt midden op de Veluwe en dat is het hart van de Nederlandse pluimveebranche. De Nederlandse staatssecretaris Sharon Dijksma wil daarom geen enkel risico nemen op verspreiding van het virus.

Vrees voor massale empidemie

De pluimveehouders in Nederland zijn bang voor een nieuwe massale epidemie zoals in 2003, toen een derde van de totale pluimveestapel moest worden geruimd. ‘Als de vogelgriep zich verder verspreidt naar de Veluwe is de schade niet te overzien’, zei Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).

In België is er voorlopig nog geen sprake van vogelgriep. Uit voorzorg is er sinds vrijdag wel een ophokplicht ingesteld voor de professionele pluimveehouders in ons land.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig