De Britse IS-gijzelaar John Cantlie werd vrijdag opnieuw ten tonele gevoerd in een filmpje van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De fotojournalist verwijt de Britse regering dat hij ‘voor dood werd achtergelaten’ door hen. ‘Het ergste gevoel ter wereld’, zegt Cantlie.

Cantlie (43) verwijt Groot-Brittannië en de Verenigde Staten dat ze weigeren te onderhandelen over losgeld, zoals de Fransen zouden doen, of een gevangenruil. De Britse gijzelaar neemt een zeer agressieve houding aan in de nieuwe videoboodschap van IS. Het is al de zevende video van ISIS waarin Cantlie wordt opgevoerd en de eerste video die IS naar buiten brengt sinds de onthoofdingsvideo van vorige zondag, waarin de Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig wordt vermoord.

Losgeld is goedkoper

Cantlie beschrijft in het filmpje een mislukte reddingspoging van de Verenigde Staten op 4 juli, die ‘extreem duur was’. ‘IS was voorbereid op die aanval en heeft mij samen met de andere gijzelaars voor slechts een paar centen naar een andere plek gebracht’, zegt Cantlie in de propagandavideo.

Volgens Cantlie is het goedkoper om losgeld voor hem te betalen en zou het ook veiliger zijn om te onderhandelen over een gevangenruil, dan extreem duren en risicovolle militaire operaties uit te voeren, die dan toch blijken te mislukken. Hij vraagt zich in de video af waarom Groot-Brittannië en de Verenigde Staten dat niet doen.

Oranje hemd

Net zoals in de meeste andere filmpjes waarin Cantlie te zien is, draagt hij ook nu een oranje hemd en spreekt hij in de camera terwijl hij aan een tafel zit. Het is niet duidelijk in hoeverre Cantlie werd gedwongen om deze uitspraken te doen, maar er wordt verondersteld dat hij in de videoboodschap niet vrijuit spreekt. In de videoboodschap geeft de Brit te kennen dat hij toegang zou hebben tot nieuwszenders als Al Jazeera en Sky News. Ook haalt hij de recente toespraken van de Britse premier David Cameron en de Amerikaanse president Barack Obama aan in de video.

Twee jaar geleden ontvoerd

De Britse fotojournalist werd twee jaar geleden in Syrië ontvoerd. Er zouden in totaal acht opnames van hem zijn gemaakt die één voor één naar buiten worden gebracht. Vorige week verscheen er een opname waarin Cantlie door de Syrische grensstad Kobani zegt te lopen en verslag lijkt te doen van de strijd daar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig