'Obama verlengt gevechtsmissie in Afghanistan'
Foto: ap

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de gevechtmissie van de Amerikaanse soldaten in Afghanistan met een jaar verlengd. Hij heeft de voorbije weken een bevel daartoe ondertekend, zo meldt de Amerikaanse krant The New York Times op zijn website.

Aanvankelijk was aangekondigd dat de gevechtsmissies van de VS in Afghanistan eind dit jaar zouden worden stopgezet. De 9.800 resterende Amerikaanse soldaten in het land zouden vanaf dan enkel nog ter plaatse blijven om ondersteuning te bieden aan het lokale leger en om Afghaanse militairen te trainen.

IS

Maar verschillende bronnen - uit zowel militaire als politieke hoek - bevestigen nu aan The New York Times dat de Amerikaanse soldaten toch nog zeker een jaar langer ter plaatse kunnen blijven om de taliban en andere rebellengroepen te bestrijden die een bedreiging vormen voor de Amerikaanse soldaten of de Afghaanse regering.

De beslissing van Obama houdt ook het verlenen van luchtsteun in, via gevechtsvliegtuigen, bommenwerpers en drones, zo klinkt het nog.

De koerswijziging heeft volgens het blad te maken met de opgang van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak.

Afghaanse president

Obama krijgt de kritiek dat hij de Amerikaanse troepen daar zou hebben teruggetrokken op een moment dat het Iraakse leger nog niet in staat was om de aanvallen van terreurorganisaties het hoofd te bieden.

Bovendien lijkt de huidige Afghaanse president, Ashraf Ghani, meer open te staan voor de aanwezigheid van Amerikaanse troepen dan zijn voorganger Hamid Karzai.

Er bevinden zich momenteel nog 27.000 VS-soldaten in Afghanistan. Op het hoogtepunt van de Amerikaanse operatie waren dat er meer dan 100.000.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig