Gewapende mannen hebben zaterdagmorgen in Kenia 28 inzittenden van een bus doodgeschoten. Dat meldt de politie van het department Mandera, in het noordoosten van het land. Ook het Keniaanse Rode Kruis bevestigt het dodental. De aanval is opgeëist door de terreurbeweging al-Shabaab.

Volgens politiechef Noah Mwavinda lieten de daders de bus stoppen en schoten ze iedereen dood die volgens hen geen moslim was.
'Er zaten ongeveer zestig passagiers in de bus', zegt Mwavinda. 'De rebellen hielden hen tegen op ongeveer acht kilometer van Mandera, een grensstad met Somalië.' 

Ze dwongen de passagiers uit te stappen, waarna de moslims van de niet-moslims werden gescheiden. De rebellen stapten daarna met de niet-moslims in de bus en wilden het gebied verlaten, maar hun bus kwam vast te zitten in de modder, aldus nog Mwavinda. 'Ze hebben hun gevangenen dan geëxecuteerd.'

De aanval is zaterdag opgeëist door de radicaal-islamistische groepering al-Shabaab. Volgens woordvoerder Sheikh Ali Mohamud Rage gaat om een vergelding voor de invallen die de Keniaanse politie had gedaan in vier moskeeën in de kuststad Mombasa. Al-Shabaab heeft besloten 'dat die misdaden niet ongestraft konden blijven', aldus de woordvoerder.

De politie had de invallen op die moskeeën uitgevoerd, omdat die onder controle stonden van radicale imams die de jihad predikten en banden hadden met al-Shabaab. Bij de inval werden granaten, een pistool, messen en dvd's met daarop jihadistische lessen aangetroffen.

De radicaal-islamistische groepering al-Shabaab stamt uit Somalië. Maar sinds oktober 2011 steunt Kenia de Somalische regering in haar strijd tegen die terreurorganisatie. Sindsdien worden ook regelmatig in Kenia aanvallen uitgevoerd. Zo vielen in september vorig jaar nog zeker 67 doden bij een aanval op een winkelcentrum in Nairobi.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig