Een Russische spionne, die samen met haar man in 2013 veroordeeld werd in een Duitse spionagezaak, is vervroegd vrijgekomen en teruggekeerd naar Rusland. Dat berichten Duitse media vrijdag. Het gaat om de belangrijkste spionageaffaire in Duitsland sinds de Koude Oorlog. Mogelijk is er sprake van een uitwisseling.

De vrouw van 48, die zichzelf Heidrun Anschlag (of ‘Aanslag’ in het Nederlands) noemde, werd twee dagen geleden vrijgelaten en keerde terug naar Rusland. Haar man van 53, Andreas, blijft in de gevangenis, schrijven het magazine Focus en nieuwsagentschap DPA.

Uitwisseling

Volgens Focus zou de vervroegde vrijlating mogelijk onderdeel zijn van een uitwisseling van spionnen tussen Rusland en Duitsland. Midden juli vorig jaar, kort na de veroordeling van het spionnenkoppel, schreef de Russische krant Kommersant dat Moskou hen wou wisselen tegen ten minste één spion die ervan verdacht wordt voor het Westen gewerkt te hebben en die zijn straf uitzit in Rusland.

Huisvrouw

Een rechtbank in Stuttgart veroordeelde Heidrun Anschlag in juli 2013 tot 5,5 jaar gevangenis. Haar man Andreas kreeg 6,5 jaar. Ze werden schuldig bevonden aan spionage voor de KGB, de buitenlandse inlichtingendienst van de Sovjet-Unie, en voor haar Russische opvolger, de SVR.

De twee spionnen vestigden zich in West-Duitsland in 1988, voor de val van de Berlijnse Muur. In het alledaagse leven studeerde Andreas voor ingenieur en werkte hij in de autoindustrie. Heidrun was huisvrouw.

Informatie

Het duo won informatie in over de militaire en politieke strategieën van de Europese Unie en van de Navo. De twee hadden een bron binnen het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De documenten werden in een in onbruik geraakte brievenbus achtergelaten, of onder bomen, en opgepikt door medewerkers van het consulaat-generaal van Rusland in Bonn, de voormalige hoofdstad van West-Duitsland.

Andreas en Heidrun Anschlag werden in oktober 2011 opgepakt nadat de Duitse politie de vrouw verrast had toen ze op de trein versleutelde boodschappen op een zendertje zat te beluisteren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig