Knappe tweede plaats voor Bart Swings op 10.000 m
Foto: EPA

Bart Swings is zaterdag op de wereldbekermanche schaatsen in het Zuid-Koreaanse Seoel tweede geworden op de 10.000 meter. Hij finishte na 13:32.45 en moest alleen de Nederlandse viervoudige wereldkampioen Bob de Jong (13:17.51) laten voorgaan. Het was voor Swings de eerste race van het seizoen op de langste afstand voor langebaanschaatsers en zijn eerste podiumplaats.

Met zijn trainer-coach Rutger Tijssen had Swings in de tweede rit tegen de Canadees Jordan Belchos voor een rustige opbouw gekozen. De rondetijden waren steevast even boven de 32 seconden. Pas op het moment dat de Leuvense student Belchos in de rug keek, dook hij onder de 32 seconden. Dat was vier ronden voor het einde.

Bescheiden chrono

De tijd van Swings, die de tweede helft van de race sneller aflegde dan de eerste, bleek veel waard. De Zuid-Koreaan Seung Hoon Lee, die Swings tijdens de Olympische Spelen op dit onderdeel van de vierde plaats had afgehouden, moest ruim twintig seconden op de Belg toegeven. Ook de Noor Sverre Lunde Pedersen, verrassend winnaar van de 1500m, en de Nederlander Douwe de Vries, kwamen niet toe aan de zo op het oog bescheiden chrono die Swings op het trage ijs had neergezet.

Alleen routinier De Jong (38) en zijn directe opponent, de Rus Aleksandr Rumyantsev, hadden nog een kans om Swings te overtroeven. Het lukte de Nederlander, de Rus kon na een dappere poging het tempo in de slotronden niet meer bijhouden. In de Koreaanse ochtenduren had de Nederlander Erik Jan Kooiman in de B-groep 13:19.09 genoteerd. Swings was dus goed voor de derde tijd van de dag.

In de wereldbekerstand (combinatie van 5000 en 10.000m) bezet Swings nu de derde plaats achter de Jong en Rumyantsev. Jorrit Bergsma, de Nederlandse olympisch kampioen van Sotsji, had er voor gekozen niet naar het Verre Oosten af te reizen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig